«Βραχυκύκλωμα» στα οικιακά φωτοβολταικα των νησιώνΕμπόδια  στην εγκατάσταση  οικιακών  φωτοβολταικων   συστημάτων σε νησιά

Αναίτια εμπόδια στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νησιά θέτει η ΔΕΗ, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).  Όπως καταγγέλλεται σε  ανακοίνωση του  οι τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν συνδέουν μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε αρκετά νησιά, κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των σχετικών αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ και της ΡΑΕ,  που ξεκάθαρα ενθαρρύνουν την προώθηση των μικρών οικιακών συστημάτων και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

 

Το πρόβλημα παρουσιάζεται τόσο στα νησιά με αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο (τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά), όσο και σε εκείνα τα νησιά που συνδέονται ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ (Εύβοια, Σποράδες, Ιόνια, νησιά Αργοσαρωνικού) παρόμοιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί ακόμα και σε περιοχές του ηπειρωτικού δικτύου(π.χ.Κιλκίς).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29-7-2010, με απόφασή της η ΡΑΕ τόνιζε πως “τα περιθώρια ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχαν προσδιορισθεί, ανά νησί, με την απόφαση 703/2008 στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και είχαν διατεθεί σύμφωνα το καθεστώς που ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 3851/2010 και ιδίως με την απόφαση 96/2007 της ΡΑΕ, δύνανται να αξιοποιούνται και από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, έως εξαντλήσεως των περιθωρίων αυτών με βάση τη διαδικασία δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ν. 3851/2010(απόφαση ΡΑΕ 1251/2010).

Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ δεν χορηγεί όρους σύνδεσης για μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 5 Κιλοβάτ) σε αρκετά νησιά (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μυτιλήνη), την ώρα που απέχουμε πολύ ακόμη από τον κορεσμό των δικτύων στην πράξη.

 

Η τυχόν επίκληση του κορεσμού δεν ευσταθεί, αφού, σύμφωνα με την KΥA 18513/2010, “Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις” (ΦΕΚ 1557Β’/22-9-2010), “ο Διαχειριστής του Δικτύου και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, αναρτά στο δικτυακό του τόπο στοιχεία που αφορούν το σύνολο της ισχύος που αντιστοιχεί στα αιτήματα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, νησί ή νησιωτικό σύμπλεγμα, την ήδη συμβασιοποιημένη ισχύ, καθώς και του χαρακτηρισμού των τοπικών δικτύων διανομής νησιών ή νησιωτικών συμπλεγμάτων ως κορεσμένα ή μη. Με την απόφαση της περίπτωσης α’ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, διαπιστώνεται η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, ειδικά για τις εγκαταστάσεις που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα αυτό”. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ όφειλε να αναρτά στο διαδίκτυο στοιχεία για τον τυχόν κορεσμό των δικτύων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και παρανόμως δεν το πράττει.

 

Σε ότι αφορά τα διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο νησιά, το πρόβλημα πηγάζει από την απόφαση της ΔΕΗ (19-5-2011) να δέχεται αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος από 6-6-2011 χωρίς όμως να προχωρά σε διατύπωση όρων σύνδεσης, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο αν αποδεσμευτεί μελλοντικά ισχύς (στην περίπτωση δηλαδή που δεν υλοποιηθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήσεις μετά από τη σχετική πρόσκληση της ΡΑΕ).Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ αντιβαίνει τη διακηρυγμένη θέση του ΥΠΕΚΑ να έχουν τα μικρά φωτοβολταϊκά του Ειδικού Προγράμματος απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων (εγκύκλιος YΑΠΕ/Φ1/οικ.28135, 27-12-2010).

Ο ΣΕΦ καλεί το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ να παρέμβουν άμεσα ώστε να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να κάνει πράξη αυτό που επιτάσσουν οι μέχρι τώρα αποφάσεις και να επιτραπεί το αυτονόητο, να συνεχιστεί δηλαδή η εγκατάσταση μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών και στα νησιά. Οι αποφάσεις αυτές της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα σε μικρές τοπικές εταιρίες εγκαταστατών που δραστηριοποιούνται στα νησιά απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

 

ΝΔ:    Ζητά την  ενεργοποίηση  του ΥΠΕΚΑ

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ν.Δ., Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα προσκόμματα που παρουσιάζει η διαδικασία εγκατάστασης μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νησιά,  έκαναν την ακόλουθη δήλωση :

«Το ΥΠΕΚΑ που έχει την ευθύνη άσκησης της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα, υποχρεούται να συντονίζει όλους τους εποπτευόμενους του φορείς, ώστε  αυτή η πολιτική να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και χωρίς προσκόμματα.

Δεν δικαιολογείται για παράδειγμα, ειλημμένες αποφάσεις που ενθαρρύνουν κατά προτεραιότητα την προώθηση εγκαταστάσεων μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νησιά, να αφήνονται στο "έλεος" αυθαίρετων ερμηνειών της Δ.Ε.Η.

Δεν επιτρέπεται η Δ.Ε.Η. να παγώνει σήμερα τις διαδικασίες χορήγησης των σχετικών όρων σύνδεσης και το υπουργείο να παραμένει αμέτοχο, αποθαρρύνοντας οικιακούς χρήστες να συμμετάσχουν στο ειδικό πρόγραμμα μικρών φωτοβολταϊκών.

Το ΥΠΕΚΑ πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί, γιατί στα ζητήματα ενέργειας παραμένει πλήρως απενεργοποιημένο, ενώ στα ζητήματα περιβάλλοντος πλήρως ασυντόνιστο και αναποτελεσματικό».

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!