«ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ…» ΣΤΟ ΞΟΥΡΙΧΤΙ ΠΗΛΙΟΥ

Οι κάτοικοι του χωριού Ξουρίχτι,εδώ και πολλές δεκαετίες, απασχολούνται με την παραγωγή των κάστανων που είναι φημισμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι καστανιές βρίσκονται στα 500 μέτρα και φθάνουν έως τα 1100 μ, το μεγάλο υψόμετρο τα κάνει ανθεκτικά και διατηρούνται ακόμη και εκτός ψυγείου. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής είναι ακόμη πιο νόστιμα τα κάστανα.

Η καλλιέργεια σημειώνει σημαντική αύξηση και όλο και περισσότεροι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια τους, την ίδια ώρα η ζήτηση αυξάνεται και τα κάστανα εκτός από την ελληνική αγορά εξάγονται σε Ιταλία, Γερμανία και Σερβία. Το γλυκό κάστανο του Πηλίου είναι περιζήτητο ενώ μεγάλες ποσότητες προωθούνται για αλευροποίηση στην ζαχαροπλαστική. Η παραγωγή στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου είναι περίπου 6 εκατομμύρια κιλά.
Εδώ και δεκατρία χρόνια και στα τέλη Οκτωβρίου διοργανώνεται η γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι με την συμμετοχή πολλών παραγωγών και συνεταιρισμών. Στους επισκέπτες προσφέρεται κάστανο βραστό, ψητό και ντόπιο κρασί. Στις εκδηλώσεις γίνονται σεμινάρια για την παραγωγή κάστανου από καθηγητές και γεωπόνους. Τα χορευτικά συγκροτήματα με τους παραδοσιακούς χορούς προσφέρουν ξεχωριστές μουσικές στιγμές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.Και φυσικά δεν θα έλειπαν τα αμέτρητα χειροποίητα και ντόπια γλυκά του κουταλιού,οι εκλεκτοί μεζέδες του Πηλίου και των άξιων νοικοκυρών του χωριού!

Στο Ξουρίχτι, (κεντρική πλατεία Ξουριχτίου) η γιορτή θα ανοίξει τις πύλες της την 24 με 26 Οκτωβρίου.
«Με κάστανα στη φωτιά και κρασί στα ποτήρια…», παροτρύνουν τους επισκέπτες οι διοργανωτές, αφού καθ” όλη τη διάρκεια της γιορτής θα προσφέρονται τα δύο αυτά προϊόντα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!