«Οικολογική» βόμβα η λίμνη της Κάρλας

  Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα επανασύστασης λίμνης  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το οποίο δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ απειλεί με ανυπολόγιστη καταστροφή το περιβάλλον. Τα νεκρά ψάρια που εκβράστηκαν στη λίμνη της Κάρλας, που βρισκεται στο νομό Μαγνησίας,  τις προηγούμενες μέρες δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, από το Φεβρουάριο του 2009 οπότε άρχισε να γεμίζει ο ταμιευτήρας αυτός. Οι δεκάδες νεκρές αγελάδες, τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά (κορμοράνοι κλπ.), τα χιλιάδες νεκρά ψάρια είναι φαινόμενα που εναλλάσσονται στα τέσσερα αυτά χρόνια που εξελίσσεται ο επαναπλημμυρισμός της Κάρλας.

Μέσα στη λίμνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν πληθώρα τοξικών οργανισμών, επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα των επιφανειακών ιζημάτων, καθώς και φαινόμενα ευτροφισμού. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Μαγνησίας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), με έγγραφα, παρεμβάσεις και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, κρούει τον κώδωνα  του κινδύνου για τις απειλές στη Δημόσια Υγεία.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλια Μαγνησιας  εκφράζει φόβους   για σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο κλειστό οικοσύστημα της Κάρλας όσο και  στο Παγασητικό Κόλπο .

                                              

 Οι μετρήσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την κατάσταση των υδάτων της Κάρλας από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων, καθώς και από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, έδειξαν ότι η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα συναγερμού. 

Η περιβαλλοντική οργάνωση της Κάρλας, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της λίμνης, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, με μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού, αλλά και κάλεσμα για περιβαλλοντική επιθεώρηση του έργου από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Οι τελευταίοι ήλθαν στη περιοχή και εξέδωσαν πόρισμα-καταπέλτη, αφού διαπίστωσαν πληθώρα παραβάσεων της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.Ωστόσο όμως οι φορείς, είτε αυτός λέγεται Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, είτε λέγεται Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε) Κάρλας, είτε λέγεται Υπουργείο Υποδομών ή Περιβάλλοντος, είτε λέγεται Περιφέρεια Θεσσαλίας είτε  λέγεται Δήμος Ρ. Φεραίου, δεν συντονίζονται στις δράσεις τους για την προστασία της λίμνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «δυσλειτουργίες στην κατασκευή, τη λειτουργία και τον έλεγχο του έργου, με αλληλοεπικαλύψεις και μεταβίβαση σε αλλήλους αρμοδιοτήτων και ευθυνών».
       Σε ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επισημαίνει ότι «τα επιμέρους έργα  του επαναπλημμυρισμού της Κάρλας σταμάτησαν και δεν τροφοδοτείται πλέον ο ταμιευτήρας με νερό από τον Πηνειό, εδώ και 20 μήνες(!), ενώ άρχισε η διαδικασία πλήρωσής του από τις αρχές του έτους 2009, χωρίς να τηρούνται ωστόσο αρκετοί από τους Περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Από το άλλο όμως μέρος εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά και ειδικότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε περιόδους δηλαδή λειψυδρίας, αναιτιολόγητα και κατά παράβαση θεμελιώδους περιβαλλοντικού όρου, είναι ανοιχτό το θυρόφραγμα της Κάρλας. Μάλιστα αυτές τις μέρες το νερό φεύγει σαν ποτάμι από το θυρόφραγμα και διαμέσου της σήραγγας χύνεται στο Παγασητικό κόλπο, με σοβαρότατες συνέπειες για το περιβάλλον».

 Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, για μια ακόμη φορά και σε υλοποίηση του ψηφίσματος για τη λίμνη Κάρλα, που εκδόθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Σκιάθο, στα πλαίσια του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2013, δηλώνει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της λίμνης και θα αγωνιστεί για να σωθεί η λίμνη Κάρλα και να μην υποβαθμιστεί άλλο το οικοσύστημά της, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον.Αναλαμβάνει δε, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., δράσεις προστασίας της λίμνης, ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και παρεμβάσεων σε κάθε υπεύθυνο φορέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!