«Τσιμπούν» τα μελίσσια

Άγνωστοι «οργώνουν» σε χωράφια και «τσιμπούν» κυψέλες από μελίσσια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί! Η οικονομική κρίση φαίνεται  ότι  έχει αυξήσει  τα κρούσματα κλοπών  στη  Βόρεια Ελλάδα.

 Ανάστατοι οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από τις επιθέσεις. Έτσι, τοποθετούν συστήματα  επιτήρησης ,ανιχνευτές βάρους αλλά και τσιπ  κινητής τηλεφωνίας  που αποστέλλουν μηνύματα  στον ιδιοκτήτη αν μετακινηθεί μια κυψέλη από τη θέση της.

 Στους u-r.gr  μας μίλησε  ένας μελισσοκόμος από  την περιοχή  του  νομού Πέλλας . Ο  ίδιος άλλα και πολλοί  άλλοι  μετέτρεψαν  τις  κυψέλες τους σε απόρθητα  φρούρια.

 Ο εξοπλισμός   ασφαλείας κοστολογείται από 150 έως 350 ευρώ. «Αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι βαθιά  επειδή η οικονομική ζημιά από την κλοπή είναι πολύ μεγάλη. Μια κυψέλη με δυο ορόφους   κοστίζει  150 ευρώ»  είπε στους  u-r.gr o μελισσοκόμος Φώτης Δασκαλόπουλος.

 ΕΡΩΤΗΣΗ Γιατί αναγκαστήκατε να τοποθετήσετε συστήματα ασφαλείας , υπάρχουν κλοπές στην περιοχή σας ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αρκετές και δυστυχώς από ντόπιους μελισσοκόμους που μπορεί να είναι πέρα από κάθε υποψία.
ΕΡΩΤΗΣΗ  Η  οικονομική κρίση συνέβαλε στις κλοπές?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Ένα ποσοστό ναι γιατί είναι ο ανέξοδος τρόπος να αποκτήσεις μελίσσια. Η τιμή μιας κυψέλης με δυο ορόφους κοστολογείται στα  150  ευρω  άλλα αν ξέρανε τις νομικές συνέπειες τις κλοπής δεν θα το τολμούσε κάνεις άλλα σε ένα κράτος με τόσο αυστηρούς νόμους άλλα χωρίς το κατάλληλο σύστημα να τους εφαρμόσει δίνει την δυνατότητα σε όλους τους επιτήδειους να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ  Σύμφωνα με εκτιμήσεις σας οι δράστες μπορεί να είναι μελισσοκόμοι ή όχι? Είναι μελισσοκόμοι στο μεγαλύτερο ποσοστό και κάποιοι που θέλουν να κάνουν ζημιά για προσωπικούς λόγους.

 Στην  περίπτωση  που κάποιος μελισσοκόμος δεν επιθυμεί να κάνει μήνυση ή καταγγελία  στο αστυνομικό τμήμα  μπορεί να το αναφέρει  στο διαδίκτυο:

 www.klemmenikipseli.blogspot.gr

www.melinet.gr

 -Συνήθως  οι δράστες  κλέβουν   επτά κυψέλες κυρίως  αυτές με την περισσότερη απόδοση .

 - Οι κυψέλες   μεταφέρονται σε  περιοχές που βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα  από το σημείο της κλοπής. 

- Αρκετοί  δράστες  κλέβουν μελίσσια  για να συμπληρώσουν   τις δικές τους απώλειες από την χαμηλή παραγωγή .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!