Άλιμος: Ελεύθερη στα βαθιά η τραυματισμένη φάλαινα - Αγωνία για την επιβίωσή της

Στην ανοικτή θάλασσα οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του ΑΠΘ – η φάλαινα του είδους «Ζιφιός» που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη σε παραλία του Αλίμου.

Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος και χαρακιές στο σώμα, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Δείτε ακόμη - Άλιμος: Με τραύμα στο ρύγχος και χαρακιές η φάλαινα-«Υποφέρει, η πρόγνωση δεν είναι καλή» (φωτο+vid)

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Στην ομαδική προσπάθεια συμμετείχαν και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm. Επρόκειτο για νεαρή ραμφοφάλαινα, 3,5 μέτρων. Ο ζιφιός, όπως είναι το εκλαϊκευμένο όνομά της, είναι ένα είδος απειλούμενο μεν, αλλά όχι σπάνιο στις ελληνικές θάλασσες, όπου ζει και αναπαράγεται, σύμφωνα με τον «Αρίωνα».

«Είχε βγει την Πέμπτη στον τρίτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης», εξηγεί στην «Καθημερινή» η Αμαλία Δρούγα, δρ βιολογίας – ωκεανογραφίας, επιστημονικά υπεύθυνη και συνιδρύτρια του «Αρίωνα». «Τότε, δεν ήταν τραυματισμένο, είχε σταθεί στα βράχια και οι δύτες μας το συνόδευσαν και το οδήγησαν στα ανοιχτά». Λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε στον Αλιμο έχοντας σπασμένη την κάτω γνάθο. «Είναι μια φυσιολογική αντίδραση των κητών να βγαίνουν στα ρηχά, όταν συντρέχουν παθολογικά αίτια, για να αναπαυθούν και να αναρρώσουν». Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί ένα κήτος στα ρηχά, «απλώς είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τους ανθρώπους». Αλλοτε τα κήτη επιβιώνουν και άλλοτε όχι.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για την απελευθέρωση:

«Ενημερώθηκε πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Φλοίσβου από το Κέντρο Άμεσης Δράσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για εντοπισμό εγκλωβισμένου κητώδους στα αβαθή στην παραλία ΄΄ΕΔΕΜ΄΄ Παλαιού Φαλήρου.

Άμεσα ενημερώθηκε το ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητώδων και στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Η ανωτέρω φάλαινα του είδους ΄΄ΖΙΦΙΟΣ΄΄, έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος του και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ του διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η ανωτέρω φάλαινα οδηγήθηκε στην ανοικτή θάλασσα, σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας Α.Π.Θ., όπου και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση