Άλιμος: Με τραύμα στο ρύγχος και χαρακιές η φάλαινα-«Υποφέρει, η πρόγνωση δεν είναι καλή» (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται δύσκολη επιχείρηση διάσωσης ενός νεαρού ζιφιού (Ziphious cavirostris), είδος κητώδους το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες. Είναι μια από τις φάλαινες που εξοκείλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα (έως τα 3 χλμ).

Διαβάστε: Τραυματισμένη φάλαινα εξόκειλε στα ρηχά στον Άλιμο - Δείτε βίντεο

Η κτηνιατρική ομάδα Αθηνών του ΑΡΙΩΝ (Κέντρο Έρευνας Διάσωσης και Φροντίδας Cetacean) (Δρ. Ευγενία Σκούντζου και Δρ. Παντελής Σαρρής) και ο εξειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Lifeguard Hella SAR V olunteer) και άνδρες του Λιμεναρχείου Φλοίσβου βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, συνδράμοντας την επιχείρηση διάσωσης του κήτους.

Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr η βιολόγος και ωκεανογράφος Δρ. Αιμιλία Δρούγα, συνιδρύτρια του ΑΡΙΩΝ, «ο νεαρός ζιφιός φέρει τραύμα στο ρύγχος του και για αυτό του παρέχεται ιατρική φροντίδα. Ήδη έχει ληφθεί αίμα για να εξακριβωθεί η κλινική κατάσταση της υγείας του».

Εμφανείς είναι και κάποιες χαρακιές στο επάνω μέρος του κήτους.

Χθες ο νεαρός ζιφιός είχε εξοκείλει σε λιμανάκι της Βουλιαγμένης και μετά από αρκετή προσπάθεια μέλη του ΑΡΙΩΝ και άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να τον οδηγήσουν στα ανοιχτά.

Σήμερα το πρωί όμως ο νεαρός ζιφιός επέστρεψε στην ακτή του Αλίμου με εμφανή τα τραύματα στο ρύγχος του.

Ο συντονισμός της επιχείρησης γίνεται από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου άμεσα να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Ευρισκόμενος στο σημείο και μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε πως «δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει» και ότι «η πρόγνωση δεν είναι καλή».

Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι προφανώς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

 

Πηγή φωτογραφιών: ΑΜΠΕ

Πηγή βίντεο: ΣΚΑΪ, Newsbeast.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση