Άμεσες κατεδαφίσεις 3.185 αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς

Στην απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών και σε όσα υλοποιούνται από τα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του» είπε και επανέλαβε τη βούληση του Πρωθυπουργού για σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συμφέροντα προκειμένου να γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον. Ο κ. Τζανακόπουλος παράλληλα τόνισε ότι θα κατεδαφιστούν άμεσα 3.185 αυθαίρετα στην Αττική που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και τον αιγιαλό.

Ειδικότερα: με σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».

Από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ βοηθήματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.

Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις, παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.

Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

Το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.

Επίσης, ενισχύσεις ύψους δύο συντάξεων θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την οποία οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις». Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης».

Λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό – Ανακοινώσεις από Σταθάκη

Επίσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας και ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης θα έχει σήμερα περισσότερες πληροφορίες σχετικά.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα επισημαίνοντας ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε ήδη πάρει τις πρωτοβουλίες για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, «οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια».

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζανακόπουλος: «Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον».

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνες γιατί ήταν κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 χρόνια. Σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη για νομιμοποίηση αυθαιρέτων από την κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν συνεχώς την ημερομηνία για την αναγνώριση αυθαιρέτων, με κατάληξη το 2011. Όπως είπε, η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν έχει μεταθέσει αυτή την ημερομηνία ούτε κατά μία μέρα. «Επομένως, επί των ημερών μας δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου, απ’ ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων» τόνισε.

Ερωτηθείς αν στον καταλογισμό ευθυνών είπε ότι η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα πρόσωπα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν ώστε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και παράλληλα «να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα».

Όσον αφορά την κριτική που άσκησε το ΚΚΕ σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ψίχουλα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα επιδόματα που θα δοθούν, «πέραν των όσων ορίζει ο νόμος» είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν.

Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο υπουργός είπε πως χρειάζεται, είτε σφραγίδα ιατροδικαστή είτε γιατρού και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του αποσιωπήθηκε. Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν και επανέλαβε ότι μόλις υπήρξαν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ίδιος ενημέρωσε.

«Άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι η κριτική η αποτίμηση και ο καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στηλίτευσε τη στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων ΜΜΕ, τα οποία έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

«Από τις ψευδείς ειδήσεις, τη διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται με τη ΝΔ και την αναπαραγωγή τους από τα μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς, και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος που παρουσίασε την ώρα εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον κατάλογο», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το ‘βούρκο’ (…) Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση