Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό ζητεί η ΠΚΜ

Την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την εκτίμηση και την αποζημίωση των καταστροφών, που προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου στην Κεντρική Μακεδονία, ζητεί με έγγραφό της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια επισημαίνει τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του προηγούμενου μήνα, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, με έγγραφά τους όλες οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν επισημάνει τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες και εκτροφές και έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ενδεικτικά, οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφηκαν σε κηπευτικά (υπαίθρου και θερμοκηπίου), σε δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, οπωροφόρα κ.ά.) σε μελισσοσμήνη και στην κτηνοτροφία.

«Οι εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο, θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των παραγωγών μας. Παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα ώστε οι υπηρεσίες του Υπουργείου και ο ΕΛΓΑ να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Άλλωστε, οι ίδιοι οι παραγωγοί καλύπτουν την αποζημίωση, κατά μεγάλο μέρος, με τα υψηλά ασφάλιστρα που καταβάλουν ετησίως στον ΕΛΓΑ», αναφέρει στη σχετική επιστολή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση