Άρχισε το πρόγραμμα virtual net metering στη Λάρισα και έπεται συνέχεια

Ξεκίνησε την Πέμπτη το πρώτο στάδιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Greenpeace, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος «εικονικής αυτοπαραγωγής» (net metering), με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του 4ου Γυμνασίου Λάρισας.

Πρόκειται για μια διαδικασία της εικονικής αυτοπαραγωγής ενέργειας που επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά του 4ου Γυμνασίου της Λάρισας θα πιστώνεται πλέον υπέρ του «Ροδοπούλειου» Κέντρου στη συνοικία Αβέρωφ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Greenpeace προσέφερε το σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 15 kW, ενώ σε επόμενη φάση ο Δήμος Λαρισαίων πλέον δρομολογεί τη λειτουργία μονάδας 200 kW, η οποία θα ρευματοδοτήσει και άλλες κοινωνικές δομές του δήμου.

Στον χώρο του 4ου Γυμνασίου της θεσσαλικής πόλης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι το πρώτο βήμα σε μια συνεργασία η οποία ανοίγει την υπόθεση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πόλη μας».

Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως η συνεργασία του δήμου με τη Greenpeace «στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στους συμπολίτες και όχι μόνο, ότι οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με φορείς όπως η Greenpeace πρέπει να γίνουν πράξη».

«Στοχεύουμε σε μια πράσινη Λάρισα, αφού πλέον βρισκόμαστε στην αρχή υλοποίησης κι άλλων έργων όπως η αδειοδότηση της ΔΕΥΑΛ για την παραγωγή ενέργειας 1ΜW από την αξιοποίηση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ, για το οποίο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες και πλέον προχωράμε στον σχετικό διαγωνισμό» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων και συμπλήρωσε: «Ταυτόχρονα προχωράμε στην ανάθεση μελέτης για ακόμα μία μονάδα 500kW από τη ΔΕΥΑΛ με την οποία θα ρευματοδοτηθούν τα αντλιοστάσια και ο βιολογικός καθαρισμός, με στόχο τη μείωση κατά 60% των λειτουργικών εξόδων της».

Από τη μεριά του, ο υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, χαρακτήρισε το έργο στο 4ο Γυμνάσιο, ως «το πρώτο βήμα σε μία πολύ όμορφη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Δήμο Λαρισαίων», συμπληρώνοντας πως «η καινοτομία έγκειται στο ότι το ρεύμα που θα παράγεται εδώ, θα καταναλώνεται σε ένα άλλο κτήριο του δήμου. Αυτό μας επιτρέπει καλύτερα τον μεγαλύτερο πόρο της χώρας που είναι ο ήλιος και μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε φωτοβολταϊκά εκεί όπου είναι δυνατό».

Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγορίου, τόνισε ότι «το πλαίσιο του ''αλλού παράγω, αλλού καταναλώνω'', σε συνδυασμό με τις ενεργειακές κοινότητες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται κοινωνική πολιτική. Έτσι εξετάζεται σε συνεργασία με την Greenpeace, αν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μια ενεργειακή κοινότητα. Η ενέργεια που θα παράγεται μπορεί να πηγαίνει σε φτωχά νοικοκυριά ή σε άλλες κοινωνικές δομές. Αν το πρότζεκτ υλοποιηθεί, ο Δήμος Λαρισαίων θα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που θα κάνει κάτι τόσο προχωρημένο, δίνοντας χαρακτηριστικά πράσινης πόλης στη Λάρισα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση