Άρωμα Χριστουγέννων στο Αρκοχώρι

Φωλιασμένο ανάμεσα σε δύο κατάφυτους λόφους ,στους ανατολικούς πρόποδες του Βερμίου, κρύβεται ένας αυθεντικός ορεινός προορισμός. Το Αρκοχώρι βρίσκεται μόλις 6 χλμ από την Νάουσα, πολύ κοντά στα 2 χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια και Σέλι και 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη.
Στις 23 Δεκεμβρίουκάθε χρόνο γιορτάζεται το έθιμο του καρτσούνου(μεγάλη
φωτιά για να ζεστάνουν το Χριστό) το οποίο προσελκύει αρκετό κόσμο.Το έθιμο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όπου τα αγόρια του χωριού μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κουβαλούσαν μεγάλα κούτσουρα στην πλατεία τα στοίβαζαν όρθια και την προπαραμονή των Χριστουγέννων αργά το βράδυ άναβαν την μεγάλη φωτιά και τραγουδούσαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Αρκοχωρίου.Αργότερα όλα τα παιδιά χωρίζονταν σε παρέες και περνούσαν από όλα τα σπίτια του χωριού και λέγανε τα "κόλλιαντα".Το πρώτο παιδί που θα επισκέπτονταν το σπίτι, καθόταν κλωσαριά(όπως κλωσάνε οι κότες) για να είναι η χρονιά πλούσια και τυχερή για τους νοικοκυραίους.Σχεδόν με τον ίδιο τρόπο το έθιμο το αναβιώνει και ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου "ΆΡΚΤΟΣ" στις μέρες μας. Στο Αρκοχώρι υπάρχουν Ταβέρνες με ξεχωριστούς μεζέδες, Παραδοσιακό Καφενείο, Παραδοσιακοί Ξενώνες, Λαογραφικό Μουσείο, αναψυκτήριο με γήπεδα 5χ5 και τέννις για όποιον ενδιαφέρεται να μείνει και να γνωρίσει την ηρεμία την φύση από κοντά!

Η έναρξη της εκδήλωσης  είναι στις 22:00.

Ωδείο της Νάουσας θα ξεκινήσει να τραγουδάει τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια καλωσορίζοντας έτσι τον κόσμο στην όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού.Στην εκδήλωση θα κάνει την εμφανισή του και ο Άγιος Βασίλης με πολλές εκπλήξεις και δώρα για τα παιδιά.Λίγο μετά της 23:00 είναι η κορύφωση του εθίμου με το άναμμα της μεγάλης φωτιάς. Κάτοικοι του χωριού μαζί με όλο τον κόσμο τραγουδάνε τα παραδοσιακά "κόλλιαντα" γύρω από την φωτιά και αργότερα επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού όπως γινόταν παλιά.Και πολλές άλλες εκπλήξεις όποιος παρακολουθήσει το έθιμο από κοντά.Κάθ' όλη την διάρκεια του εθίμου θα υπάρχει μπουφές και δωρεάν άφθονο κρασί για τους παρευρισκόμενους.
Το Δάσος των Χριστουγέννων

Αυτές τις μέρες μέχρι και την 6/1/2013 στο άλσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας μόλις 6 χλμ από το Αρκοχώρι λειτουργεί "Το Δάσος των Χριστουγέννων".Ένα πανέμορφο "Δάσος" (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) με τον Άγιο-Βασίλη να περιμένει τα παιδιά στο σπίτι του, το εργαστήρι του, τα ξωτικά του να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους σε έναόμορφο παραμύθι, ζαχαρωτά, λιχουδιές και πολλές-πολλές εκπλήξεις και πάρα πολλά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους!

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!