Άσκηση ετοιμότητας στην Ελευσίνα από την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος διεξήγαγε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου μεγάλης κλίμακας Άσκηση Ετοιμότητας στo πλαίσιo των συμβατικών υποχρεώσεών της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ως ανάδοχος της EMSA για την αντιμετώπιση ρυπάνσεων πετρελαιοειδών μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην Άσκηση, η οποία διεξήχθη στον Κόλπο Ελευσίνας και διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, συμμετείχε το M/T “AKTEA OSRV” (Δεξαμενόπλοιο με δυνατότητα περισυλλογής πετρελαίου), που ανήκει στον Όμιλο της epe, ενώ το σενάριο περιελάμβανε διαρροή βαρέως κλάσματος πετρελαίου (Heavy Fuel Oil – HFO) κατά τη σύγκρουση ενός Δεξαμενόπλοιου σε προβλήτα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης το M/T “AKTEA OSRV” έκανε χρήση του ειδικού Ραντάρ Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ για να εντοπίσει με ακρίβεια τις ποσότητες που διέρρευσαν προκειμένου να τις περισυλλέξει ενώ ανέφερε τα ευρήματα στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, ώστε να είναι δυνατή η κατάστρωση αποτελεσματικού Σχεδίου Αντιμετώπισης. Το ανωτέρω σύστημα Εντοπισμού Πετρελαιοκηλίδων SeaDarQ παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο των πετρελαιοκηλίδων ακόμα και σε συνθήκες μηδενικής ορατότητας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση περισυλλογής πετρελαίου με την άρτια ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού από το “AKTEA OSRV” που περιλαμβάνει πλωτά φράγματα ταχείας ανάπτυξης, βραχίονες περισυλλογής κατάλληλους για χρήση ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα καθώς και δεύτερο φορητό σύστημα περισυλλογής βαρέως τύπου.

Η Άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία των αξιωματούχων της EMSA κ.κ. Frederic Hebert, επικεφαλής της Διεύθυνσης αντιμετώπισης ρυπάνσεων και George Suciu, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού οι προαναφερθέντες εξήραν τόσο την ασφαλή, ταχεία και άρτια ανάπτυξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού όσο και την ετοιμότητα και τους χρόνους απόκρισης του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού στην αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος τονίζει τέλος στην ανακοίνωση της ότι «λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας στην αντιμετώπιση Θαλασσίων ρυπάνσεων και της υπευθυνότητας του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της, αναλαμβάνει πάντα άμεσα και υπεύθυνα κάθε περιστατικό προσφέροντας τις υπηρεσίες της με απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση