Άσπρισαν από φελιζόλ οι βόρειες ακτές της Σκιάθου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Πλαστικές συσκευασίες, φελιζόλ και άλλου είδους απορρίμματα, περισυνέλεξαν κατά μήκος του βόρειου παραθαλάσσιου μετώπου της Σκιάθου εθελοντές, μαθητές και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή», που πραγματοποιήθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά. Σημαντική για τη δράση ήταν η υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, της Λιμενικής Αρχής, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συλλόγων του νησιού.

Η θάλασσα ξέβρασε συνολικά περίπου 6 τόνους απορριμμάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας καθαρισμού συλλέχθηκαν 18 μπλε βαρέλια από μυδοκαλλιέργειες που θα αξιοποιηθούν για την πρωτοβάθμια αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς στο δάσος Μανδρακίου.

«Τα μισά από τα απορρίμματα που συγκεντρώσαμε ήταν φελιζόλ. Πρόκειται για ένα υλικό ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή, το οποίο δεν ανακυκλώνεται και δυστυχώς αποτελεί μάστιγα για την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θοδωρής Τζούμας.

Οι 96 εθελοντές και 592 μαθητές σε διάστημα μιας εβδομάδας ολοκλήρωσαν τις εργασίες καθαρισμού στις παραλίες: Λυγαριές, Κρυφή Άμμος, Μαντράκι, Ελιάς, Άγκιστρος, Λεχούνι, Ασέληνος, Μέγας Γιαλός, Σίφερι, Άϊ Γιώργη, Άγιος Παντελεήμονας, Κάστρο. Τις επόμενες μέρες θα γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τις παραλίες Μέγας Γιαλός, Κάστρο και Άγιος Παντελεήμονας, με το καΐκι «Καλυψώ».

Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους Εθελοντές, Συλλόγους, Φορείς και τους Διευθυντές των Σχολείων. Ακόμη ευχαριστεί θερμά  τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κωστή Γιαννίτση , όπως και τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Μίχα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών και του ΣΕΟ στις παραλίες Ελιάς, Μαντράκι και Ασέληνος, την ομάδα των Άγγλων εθελοντών, τον Χούμα Λάμπρο που διέθεσε το καΐκι του για τον καθαρισμό των παραλιών και τον Ηλία Αντωνίτσα ο οποίος συμμετείχε ενεργά στους καθαρισμούς διαθέτοντας ένα ειδικό όχημα μεταφοράς των απορριμμάτων.Τα σχολεία και οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στη δράση ήταν: 2ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο Σκιάθου, Λύκειο Σκιάθου, Σώμα Ελλήνων Οδηγών/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, Σύλλογος Γονέων 2ου Νηπιαγωγείου, Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου, Οικολογικός Σύλλογος Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου, Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου, Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου, Πολιτιστικό Εργαστήρι. Στους καθαρισμούς συμμετείχαν και οι επιχειρήσεις Skiathos Diving Center και καφέ Μπούρτζι.

Για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη της δράσης ο Σύλλογος ευχαριστεί ακόμη τους: ηγούμενο της Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ, Θεμιστοκλή Δερβένη, Αριστέα Δερβένη, Διολέττα Παναγιώτη, Δημήτρη Κολιάκο, Μύριαμ Τσαρούχη, Νίκο Απ. Παππά, Θοδωρή Ν. Πασχάλη, Νίκο Ρηγανά, Αλεξάνδρα Καριοφύλλη, Γιάννη Σταυρογιαννόπουλο.

sk1 (850 x 567) sk2 (750 x 501) sk3 (840 x 561) sk4 (840 x 1260) sk5 (840 x 630)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση