«Άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής»: Kοινωνικό πείραμα ΑctionAid για την κλιματική κρίση (vid)

Η ActionAid, στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, πραγματοποίησε βίντεο - κοινωνικό πείραμα με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη. Σκοπός της οργάνωσης είναι να αναδειχθεί το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει ήδη, αλλά και οι κίνδυνοι που μας περιμένουν αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα.

Ένας άστεγος κρατάει μία καρτέλα που έχει γραμμένο το μήνυμα: «άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής, δεν ζητάω χρήματα, ζητάω δράση για το κλίμα». Ένας εριστικός περαστικός τον χλευάζει, λέγοντάς του να πάει να βρει δουλειά, καθώς δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων περαστικών που διαφωνούν μαζί του και του απαντούν ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και τη ζούμε όλοι.

Μέσα από αυτό το βίντεο - κοινωνικό πείραμα, η ActionAid στοχεύει στην ενημέρωση για την ανάγκη ύπαρξης κλιματικής δικαιοσύνης για τους ευάλωτους πληθυσμούς, που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση παρά το γεγονός πως έχουν συμβάλει ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της κλιματικής κρίσης. Το σενάριο που παρακολουθούμε στο βίντεο της ΑctionAid δεν είναι πλέον υποθετικό, αλλά μία πραγματικότητα που συμβαίνει ήδη σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στις ευάλωτες κοινότητες των χωρών του Νότου, που δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να αντεπεξέλθουν και είναι οι πρώτες που έρχονται αντιμέτωπες με τις κλιματικές καταστροφές.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και επιβάλλεται να αναλάβουμε δράση για κλιματική δικαιοσύνη σήμερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, η ActionAid πραγματοποιεί την εκστρατεία «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» (#ClimateOfChange), με στόχο να ενημερώσει τους νέους και τις νέες ότι η κλιματική κρίση είναι μια κοινωνική κρίση, η οποία ενισχύει τις παγκόσμιες αδικίες. Όμως, για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχουν λύσεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας, η ActionAid καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για κλιματική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι, επίσης, να ενισχυθούν τα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσα από την παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται περισσότερο και να αναπτυχθεί ένα διεθνές σύστημα προστασίας για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν εξαιτίας της. Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς την έκκληση εδώ.

Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου #ClimateofChange που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του BIC Foundation.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση