Ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «ZEUS» κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2018.
Ο παρακάτω χάρτης (Γράφημα 1) δείχνει τη χωρική κατανομή των 93.580 ηλεκτρικών εκκενώσεων, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, που ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου στη χώρα μας. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, για παράδειγμα η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας.
Σύμφωνα με το meteo.gr, η πιο έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε κατά την κακοκαιρία «Μίνωας» μεταξύ 15 - 19 Ιουνίου, όπου το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα (Γράφημα 2). Η «Νεφέλη» (24 - 29 Ιουνίου) μπορεί να προκάλεσε περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες αλλά ανιχνεύσαμε μόλις 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα κατά τη διάρκειά τους, κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και τη ΝΔ Πελ/νησο. Οι κεραυνοί μάλιστα προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλες τις ημέρες του μήνα υπήρξε κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας. Τέλος, καταστροφές και έναρξη δασικών πυρκαγιών από κεραυνούς αναφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.
To 1/3 ανεμοστρόβιλων και υδροστρόβιλων της Ευρώπης καταγράφηκαν στην Ελλάδα
Συνολικά το 1/3 των σιφώνων στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2018 παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (31 από 91 καταγραφές) καθώς επικράτησαν χαμηλές πιέσεις στην περιοχή μας, αυξημένη υγρασία και αρκετές καταιγίδες. Από την αρχή του έτους καταγράφουμε 77 σίφωνες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 6 ήταν ανεμοστρόβιλοι που προκάλεσαν αρκετές καταστροφές.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο αριθμός των σιφώνων είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφουμε τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, από όταν άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές τους. Στο παρακάτω γράφημα (Γράφημα 2) βλέπετε τις περιοχές όπου εμφανίστηκαν και αναφέρθηκαν σίφωνες φέτος τον Ιούνιο 2018, πιθανόν όμως να δημιουργήθηκαν αρκετοί ακόμη και να μην αναφέρθηκαν.
Το meteo.gr ευχαριστεί όσους έστειλαν τις αναφορές τους και καλεί όσους έχουν αντίστοιχες καταγραφές να τις στείλουν και να βοηθήσουν με τη σειρά τους στη μελέτη αυτών των εντυπωσιακών φαινομένων.