Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι - «Η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα»

Τίτλοι τέλους για τη «Χασίγια», τη μικρή λευκή τίγρη που συγκίνησε το πανελλήνιο όταν εγκαταλείφθηκε σε σκουπίδια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Κατόπιν υπόδειξης των επιστημόνων, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έγινε ευθανασία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της επιτροπής των 12 κτηνιάτρων που ορίστηκαν για την περίπτωσή της, καθώς και των γνωμοδοτήσεων ειδικών από το εξωτερικό, καθώς τα προβλήματα στην υγεία του ζώου ήταν τεράστια και μη αναστρέψιμα.

Διαβάστε:

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στον χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες.

Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου:

Λε Σουέρ: Ειλημμένη απόφαση η ευθανασία για το τιγράκι - Όσοι αντιδρούν δεν έχουν δει τις εξετάσεις

Οι κτηνίατροι και οι ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η μόνη λύση για τη μικρή λευκή τίγρη που εγκαταλείφθηκε από αγνώστους Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, είναι η ευθανασία, δεδομένης της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας της. Οι φιλόζωοι, στην πλειονότητά τους, συμφώνησαν με αυτή τη δυσάρεστη, όμως απαραίτητη, λύση και έκαναν έκκληση η «θυσία» της να μην πάει χαμένη.

Μαζί τους συμφώνησε και ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου βρέθηκε, φιλοξενήθηκε και νοσηλεύτηκε το τιγράκι.

«Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Όσοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή, δεν έχουν δει τις εξετάσεις που έχουν δει οι κτηνίατροι», είχε δηλώσει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας ότι το ζώο είναι παράλυτο και δεν αναπτύσσεται, πέραν των άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχει.

«Μην ξεχνάμε το παρεμπόριο άγριων ζώων, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, πηγαίντε μια Κυριακή στο Σχιστό να δείτε τι γίνεται», είχε πει ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Σε ανακοίνωση η φιλοζωική οργάνωση «Νέμεσις», που παρακολουθούσε την υπόθεση και συμμετείχε και στις εξετάσεις του ζώου με δικό της κτηνίατρο, αιτιολογούσε την απόφαση και παράλληλα καλούσε την Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

«Η Χασίγια αγαπήθηκε από όλους και σ΄ αυτό επιτρέψτε μας να πούμε, ότι ήταν τυχερή, αφού έστω και υπο αυτές τις συνθήκες είχε τόσο κόσμο δίπλα της και δεν αφέθηκε σε κάποιο υπόγειο να σβήσει με αφόρητους πόνους. Τα ευρήματα των εξετάσεων έδειξαν ένα "διαλυμένο" κυριολεκτικά στο εσωτερικό του ζώου, στο οποίο δινόταν τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας για να μπορεί κατ' ελάχιστον να αντέχει τους πόνους.

» Μυοσκελετικό, πνεύμονες, στένωση λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, απίστευτη οστεοπενία κληρονομικής φύσεως, που οι επιστήμονες, όπως μας είπαν, δεν είχαν ποτέ συναντήσει σε άλλο ζώο, 33 κατάγματα και σπασίματα λογω της οστεοπενίας σε όλο το σκελετό του ζώου, πρόπτωση εντέρου και πλήρης μη αναστρέψιμη παράλυσή του, είναι μερικά απο τα ευρήματα των και συμπεράσματα από τις εξετάσεις, που της έγιναν, ενώ υπέστη και ανακοπή, που οι γιατροί μετά από πολλές προσπάθειες την επανάφεραν, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από αρμόδια άτομα .

» Κάθε αναπνοή του ζώου ήταν γι αυτό ένας αβάσταχτος πόνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η οργάνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση