Έγκριση της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας "Πτολεμαΐδα V"

Αντιδρούν  για  την κατασκευή της μονάδας  οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε σήμερα  την πραγματοποίηση της επένδυσης για την κατασκευή της μονάδας "Πτολεμαΐδα V", καθώς και τη σχετική σύμβαση.Η έγκριση δόθηκε με τη θετική ψήφο του 99,8% των παριστάμενων μετόχων.

Στην Γενική Συνέλευση παρέστησαν μέτοχοι (Δημόσιο και ιδιώτες) που εκπροσωπούσαν το 74,2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2013, αλλά και της προ δύο ημερών αρχικής έγκρισης από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους € 700 εκατ. περίπου που αφορά στη χρηματοδότηση του έργου.

Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ ενημερώθηκε από τη διοργανώτρια του
σχετικού κοινοπρακτικού δανείου Τράπεζα KfW IPEX-Bank, ότι δόθηκε η αρχική έγκριση για την κάλυψη  δανείου ύψους περίπου €700 εκατ. από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes,  η οποία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη σύναψη του εν λόγω κοινοπρακτικού δανείου.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός ανέφερε: "Η παροχή εγγύησης εκ μέρους ενός Οργανισμού του μεγέθους της Euler-Hermes, ιδίως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει την εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ΔΕΗ αλλά και στην ίδια την επιχείρηση".Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.

"Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται  παλαιές και ενεργοβόρες μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων. Η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες".

Οικολόγοι-Πράσινοι: Η κατασκευή της θα υπονομεύσει τους εθνικούς στόχους για το κλίμα και τις ΑΠΕ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την ευνοϊκή χρηματοδότηση της λιγνιτικής μονάδας από τη Γερμανική κυβέρνηση και τονίζουν ότι η κατασκευή της θα υπονομεύσει τους εθνικούς στόχους για το κλίμα και τις ΑΠΕ. "Σε απόλυτη σύμπνοια ΔΕΗ και κυβέρνηση με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους πανηγυρίζουν για την εξασφάλιση ευνοϊκής χρηματοδότησης από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.Μια χρηματοδότηση συμφέρουσα για τη Γερμανία, μια κι από κει θα γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού, αλλά σαφώς επιζήμια από όλες τις πλευρές για τη χώρα μας".

Για τους Οικολόγους Πράσινους αποτελεί σκάνδαλο ακόμα και η
χρηματοδότηση της μονάδας και  σημειώνουν  ότι "τη στιγμή που η ΔΕΗ δε μπορεί να διαθέσει κεφάλαια ούτε να βρει χρηματοδότες για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών στα εξαντλημένα ορυχεία της ή για άλλες μονάδες ΑΠΕ, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί διεθνή χαμηλότοκα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων.Τέτοια ευνοϊκά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιούνται για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών και όχι για την αναπαραγωγή των βρώμικων επιλογών του παρελθόντος. Αν η ΔΕΗ σοβαρά πιστεύει πως η νέα λιγνιτική μονάδα θα είναι κερδοφόρα, ας αναζητήσει χρηματοδότηση από την αγορά. Παράλληλα, η κατασκευή της μονάδας απειλεί να τινάξει στον αέρα την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα αλλά και τα τιμολόγια ηλεκτρισμού.  Η Κομισιόν έθεσε σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο για την ενέργεια προς το 2030. Σε αυτήν προβλέπεται μείωση των εκπομπών κατά 40% και –έμμεσα- μερίδιο ΑΠΕ 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κάτι που μεταφράζεται σε μερίδιο ΑΠΕ 60% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα κι αν υιοθετηθούν αυτοί οι εντελώς ανεπαρκείς στόχοι για την προστασία του κλίματος, το περιθώριο λειτουργίας της μονάδας (που αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει ενέργεια το 2020) θα μειωθεί δραματικά και η οικονομική της βιωσιμότητα θα εξαρτάται αποκλειστικά από επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για δέσμευση και αποθήκευση CO2, με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά βέβαιη εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.Οι Οικολόγοι Πράσινοι  απευθύνουν  έκκληση στην κυβέρνηση ως βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, να μην επικυρώσει τη σύμβαση κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι του 2030 για τις ΑΠΕ και τις εκπομπές CO2 και μέχρι να εκπονηθεί αναλυτική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, καλούν  τη ΔΕΗ να αποδείξει τη βιωσιμότητα της μονάδας (με ή χωρίς ευνοϊκή χρηματοδότηση) δημοσιοποιώντας τις δικές της εκτιμήσεις για το μερίδιο αγοράς και το συνολικό κόστος παραγωγής της μονάδας για ολόκληρο τον κύκλο ζωής της".

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!