Έκθεση και εκδηλώσεις για το περιβάλλον στο Ινστιτούτο Goethe

Από 5 έως 22 Φεβρουαρίου 2016 το Goethe-Institut Athen προτείνει για μικρούς και μεγάλους την ενασχόληση με το περιβάλλον με μια διαδραστική έκθεση και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 19:00.

Μετά τα εγκαίνια, στις 20:00, θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Peak».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 22 Φεβρουαρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00–21:00, Παρασκευή 09:00–19:00, Σάββατο 09:00–13:00.

Η διαδραστική έκθεση «Αλλάζω νοοτροπία – Μαθαίνω από τη φύση» επικεντρώνεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης (Νερό - Φωτιά - Γη- Αέρας).

Χωρίς τα τέσσερα αυτά στοιχεία δεν υπάρχει ζωή. Οι άνθρωποι λάτρεψαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ως θεότητες και τους απέδωσαν μαγικές ιδιότητες, ενώ τα χρησιμοποίησαν για να προοδεύσουν.

«Πού βρίσκονται όμως τα όρια;» αναρωτιούνται οι διοργανωτές της έκθεσης, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, ρύπαιναν τον αέρα και το νερό και κοντεύουν να καταστρέψουν την ισορροπία της φύσης με την αλόγιστη χρήση των στοιχείων.

Η διαδραστική έκθεση θέλει να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους για περιβαλλοντικά ζητήματα. Επικεντρώνεται στα τέσσερα στοιχεία, νερό, αέρας, φωτιά και γη, και αφιερώνει στο κάθε ένα μία εκθεσιακή ενότητα.

Στην είσοδο κινητές εικόνες βάζουν τους θεατές στο πνεύμα του θέματος. Η κεντρική μονάδα παριστάνει το κάθε στοιχείο, εξηγώντας τη σημασία και τη χρησιμότητά του μέσα από γεγονότα. Φωτίζει γεγονότα του παρελθόντος, παρουσιάζει τα σημερινά και ρίχνει ματιές σε μελλοντικές εξελίξεις. Καινοτόμες τεχνολογίες τεκμηριώνουν ότι η πρόοδος και η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν  αντίθετες έννοιες.

Παραδείγματα από το χώρο της βιονικής έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση.

Απευθύνεται σε μαθητές και σε νέους ανθρώπους ηλικίας δεκατριών ετών και άνω.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προσφέρονται καθημερινά δίωρες εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές τάξεις με ξενάγηση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και για τα γλωσσικά εργαστήρια. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 3661 017

Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών προτείνονται δύο πειραματικά εργαστήρια στα ελληνικά:

Ι. Μην το πετάξεις! Είναι τέχνη!

Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας  8 ως 12 ετών

Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 11:00-12:30 και σε επανάληψη

Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 11:00-12:30

Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

ΙΙ. Χρήσιμα από άχρηστα υλικά

Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας  13 ετών και άνω

Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 14:00-15:30 και σε επανάληψη

Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 14:00-15:30

Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Κινηματογραφικό πρόγραμμα

Δυο ταινίες που πραγματεύονται ζητήματα της κλιματικής αλλαγής θα προβληθούν στο πλαίσιο της έκθεσης.

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, στις 20:00, αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Peak (Γερμανία, Ιταλία 2011) του Χάνες Λανγκ πάνω σε ιδέα και σχεδιασμό της Μαράικε Βέγκενερ και του Χάνες Λανγκ.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στις Άλπεις, όπου το χιόνι μοιάζει αφράτο, ενώ ο ήλιος, τα βουνά και ο καθαρός αέρας συνθέτουν έναν παράδεισο για χειμερινές διακοπές. Ο παράδεισος όμως νοσεί. Οι κλιματικές αλλαγές και η συνεπαγόμενη μείωση της ποσότητας του χιονιού κάνουν αναγκαία τη χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή μιας άψογης χειμερινής φύσης, ανεξάρτητης από τις φυσικές καιρικές συνθήκες.

Η ταινία παρακολουθεί πάνω από έναν χρόνο αυτές τις διαδικασίες παραγωγής τεχνητού χιονιού για τον τουρισμό και το σκι και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και φύσης.

Πόσο τεχνητό επιτρέπεται και μπορεί να είναι ένα τοπίο; Ή: Πόσο τεχνητό πρέπει να είναι ένα τοπίο για ν’ ανταποκριθεί στη δική μας λαχτάρα για διακοπές, διασκέδαση, αναψυχή;

Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2011.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 20:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η εποχή των ηλιθίων» (Μ. Βρετανία 2009).

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Φράνι Άρμστρονγκ με τον υποψήφιο για Όσκαρ Πητ Ποσθλγουέιτ. Βρισκόμαστε στο έτος 2055. Η κλιματική καταστροφή έχει επέλθει. Στον αρκτικό ωκεανό των λιωμένων πάγων, στο τελευταίο «Αρχείο» του ανθρώπινου πολιτισμού, ο τελευταίος άνθρωπος ανατρέχει σε αναφορές και ντοκουμέντα από τις αρχές του 21ου αιώνα κι αναρωτιέται γιατί η ανθρωπότητα δεν εμπόδισε την καταστροφή τότε που είχε ακόμα τη δυνατότητα.

Η ταινία αποκαλύπτει τη νοοτροπία που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και εκείνη που θα μας έδινε σήμερα τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Η ταινία προβάλλεται σε αγγλική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Επίσης, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με θέμα: «Αειφόρα σχολεία σε μια περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη πόλη».

Στη συζήτηση συμμετέχουν ειδικοί από το χώρο της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων καθώς και μαθητές που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:

- Για επισκέψεις σχολείων στην έκθεση με ξενάγηση

- Στα εργαστήρια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση