Έκκληση για βοήθεια του Γενικού Πρόξενου της Σερβίας λόγω των καταστροφικών πλημμυρών

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική και υλική καταστροφή μεγαλύτερης διάστασης από εκείνη που προκλήθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών το 1999 διατρέχει η Σερβία, που πλήττεται από την περασμένη Πέμπτη από εκτεταμένες πλημμύρες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έχει συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης της κρίσης και συντονίζει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά. Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Σερβίας είναι δύσκολη, υπάρχουν πόλεις που είναι αποκλεισμένες (Ομπρένοβατς, Κρούπαν, Σμεντέρεβσκα Μπαλάνκα, Σβιλάινατς) καθώς από τις πλημμύρες έχουν καταρρεύσει γέφυρες και τα νερά έχουν καλύψει τους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση ομάδων διάσωσης.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί από τις εστίες τους σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από την περασμένη Πέμπτη από πλημμύρες. Το δυτικό και το κεντρικό τμήμα της Σερβίας χτυπήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις (σε χρονικό διάστημα 48 ωρών έπεσε περισσότερη βροχή απ' ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτει σε διάστημα δύο μηνών) και από την υπερχείλιση των ποταμών πλημμύρισαν ολόκληρες πόλεις.

Μία άλλη μάχη ξεκίνησε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, εκείνη της προστασίας του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Από τις πλημμύρες απειλούνται εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις πόλεις Ομπρένοβατς και Λαζάρεβατς (όπου παράγεται το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Σερβία) και στο Κόστολατς και οι αρχές καταβάλουν προσπάθειες αποτροπής κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτροδότησης.
Τώρα δίνεται αγώνας για να σωθούν οι άνθρωποι και για να διατηρηθεί η δυνατότητα να έχει η Σερβία ηλεκτρικό ρεύμα. Στο μέλλον θα εμφανιστούν νέα προβλήματα, η αποκατάσταση των ζημιών, σε υποδομές και η αποτροπή του κινδύνου επιδημιών, καθώς είναι τεράστιες και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Θα ακολουθήσει αποτίμηση των ζημιών και θα διαπιστωθεί πόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα σπίτια του. Η ζημιά είναι τεράστια και σε διαφορετικά επίπεδα. Οι ιστοσελίδες της Πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη θα ανανεώνονται τακτικά και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στη Σερβία.

Ενημερώνουμε τους εκπροσώπους των Ελληνικών ΜΜΕ ότι το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 22/05/2014 και ωρα 12.00 οργανώνει συνέντευξη Τύπου (Κομνηνών 4, TK 54624 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) , όπου ο Γενικός Πρόξενος της Σερβίας κος Σίνισα Πάβιτς θα ανακοινώσει τις πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη Δημοκρατία της Σερβίας και την τρέχουσα βοήθεια στους πλημμυροπαθείς κατοίκους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!