Έκκληση δήμου Φιλαδέλφειας για τα σκουπίδια

Έκκληση στην κυβέρνηση να δοθεί χρόνος για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου των απορριμματοφόρων και του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων απευθύνει ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος.

Όπως υποστηρίζει, ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς (αντί απαλλοτρίωσης, ελλείψει χρόνου) οικοπέδου, η οποία όμως χρειάζεται 4-5 μήνες για να ολοκληρωθεί. Αιτία για τη δημόσια έκκληση, το «τελεσίγραφο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ότι θα δώσει το «πράσινο φως» στη Δικέφαλος ΑΕ να κατεδαφίσει τις παράνομες εγκαταστάσεις του δήμου στις 5 Ιουλίου.

«Η πόλη μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό κίνδυνο εν μέσω θέρους», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», χθες το πρωί σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βασιλόπουλος. Όπως υποστήριξε, ο δήμος ξεκίνησε ήδη από το 2014 τις διαδικασίες αναζήτησης χώρου για τη μετεγκατάσταση των παράνομων λειτουργιών του δήμου, που βρίσκονται μέσα στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο όριο με την περιοχή όπου ανεγείρεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. «Η εξασφάλιση χρημάτων και αδειών είναι μια σύνθετη διαδικασία εξαιτίας της πολυνομίας. Γι’ αυτό και πολλοί δήμοι δεν διαθέτουν νόμιμες εγκαταστάσεις για να απορρίμματά τους, απλά αναζητούν ένα σημείο μακριά από τις περιοχές κατοικίας. Εμείς για ένα απλό πιστοποιητικό για τις χρήσεις γης χρειάστηκε να περιμένουμε 1,5 έτος», ανέφερε.

Ο κ. Βασιλόπουλος στράφηκε κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κατηγορώντας την ότι αδιαφορεί για το πρόβλημα δημόσιας υγείας που θα δημιουργηθεί αν σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη.

«Είναι ντροπή να λειτουργούν αυτές οι εγκαταστάσεις, συμφωνούμε απόλυτα και γι’αυτό ξεκινήσαμε από το 2014 να τις μεταφέρουμε. Ζητάμε όμως χρόνο ώστε να αποφύγουμε την υγειονομική ασφυξία και να μην αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε παρανομίες για να μην πνιγεί η πόλη στα σκουπίδια», υποστήριξε. «Απευθύνουμε έκκληση στον κ. Σκουρλέτη και στην κυβέρνηση να μας δοθεί χρόνος να μετεγκατασταθούμε. Διαφορετικά ό,τι συμβεί, η ευθύνη θα είναι δική τους», είπε.

Όπως ανέφεραν στελέχη του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά του απαραίτητου χώρου (περίπου 4 στρ., στα όρια του ΒΙΟΠΑ Φιλαδέλφειας), καθώς η διαδικασία απαλλοτρίωσής του θα χρειαζόταν πολύ χρόνο. Για να προχωρήσει η αγορά πρέπει να αποφανθεί το σώμα των ορκωτών εκτιμητών για την αξία του, το συμβόλαιο να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας.

«Εκτιμούμε ότι το λιγότερο που χρειαζόμαστε είναι 4-5 μήνες», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, «ώστε να πάρουμε το χώρο και απλά να μεταφέρουμε τις εγκαταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την πρόταση του δήμου για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων (με μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτών και οργανικών, πράσινο σημείο κλπ), με προϋπολογισμό 10,41 εκατ. ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση