Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 του Τόκιο επιβεβαίωσε ότι το 87% των σανίδων κόντρα πλακέ που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του νέου Ολυμπιακού Σταδίου προέρχονται από τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η παραδοχή, η οποία δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της οργανωτικής επιτροπής, ακολούθησε αίτημα από 44 ΜΚΟ τον Δεκέμβριο του 2016 για τη διαβεβαίωση ότι η ξυλεία που χρησιμοποιείται στα Ολυμπιακά έργα δεν θα είναι «παράνομη, μη βιώσιμη ή συνδεδεμένη με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται στα ολυμπιακά έργα κυρίως για καλούπια μέσα στα οποία χύνεται σκυρόδεμα, πριν απορριφθεί. Οι οικολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντική σπατάλη τροπικής ξυλείας.
Ο κώδικας προμήθειας της οργανωτικής επιτροπής απαιτεί η ξυλεία που χρησιμοποιείται να είναι νόμιμη, και βιώσιμη για τα οικοσυστήματα, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους εργαζόμενους. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει υποχρέωση να διερευνά το δάσος προέλευσης της ξυλείας, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.
Το 2017, οι ιθαγενείς ηγέτες από το Μαλαισιανό τμήμα του Βόρνεο κάλεσαν την επιτροπή του Τόκιο 2020 να σταματήσει να προμηθεύεται ξυλεία από τα δάση του Σαραουάκ, λόγω του αντίκτυπου της βιομηχανίας στην παραδοσιακή κοινότητα και τρόπο ζωής.
Η Ινδονησία και η Μαλαισία συγκαταλέγονται στις δέκα χώρες που υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια δασικής κάλυψης το 2016, μεγάλο μέρος της οποίας συνδέεται με τις βιομηχανίες πετρελαίου, πολτού και χαρτιού.
Σε όλο τον κόσμο, μια έκταση δασών στο μέγεθος της Νέας Ζηλανδίας εξαφανίστηκε εκείνη την χρονιά, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.