Έλληνας οικολόγος εκλέχθηκε δήμαρχος σε δήμο της περιφέρειας των Βρυξελλών

Η πρώτη έκπληξη ήρθε πέρυσι, στις εκλογές της Ολλανδίας. Οι Πράσινοι αύξησαν τα ποσοστά τους σχεδόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και ο επικεφαλής τους, Γιέσι Κλάβερ, αναδείχθηκε σε βασικό πολέμιο του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς. Την περασμένη Κυριακή, στη Βαυαρία αλλά και στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι ίσως πράγματι υπάρχει ένα ανερχόμενο «πράσινο κύμα». Στη Βαυαρία, οι Πράσινοι σχεδόν διπλασίασαν τα ποσοστά τους, φθάνοντας το 17,6% και ξεπερνώντας κατά πολύ το έως τότε δεύτερο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες. Στις περιφερειακές εκλογές του Βελγίου, οι Πράσινοι αναδείχθηκαν επίσης δεύτερο κόμμα, ενώ κατέκτησαν πολλούς δήμους των Βρυξελλών, με ποσοστά άνω του 30%. Στο, δε, Λουξεμβούργο, η κοινοβουλευτική τους ομάδα μεγάλωσε κατά 50%.

«Οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουν μια καθαρή επιλογή για ανθρώπους που έχουν αγανακτήσει με τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά απεχθάνονται την Ακροδεξιά», είπε στην εφημερίδα Guardian ο λέκτορας ευρωπαϊκών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Αλεξάντερ Κλάρκσον. «Προσφέρουν έναν πολύ σαφή αντίθετο πόλο στις θέσεις και τα επιχειρήματα κομμάτων όπως η AfD. Επίσης, υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια και έχουν δώσει δείγματα υπεύθυνης διακυβέρνησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Φαίνεται ότι είναι οι ενήλικοι στο δωμάτιο».

Η άνοδος του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σχετίζεται με τη συνολική αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, έπειτα από ένα καλοκαίρι που έφερε πιο κοντά στην ευρωπαϊκή εμπειρία την καθημερινότητα της κλιματικής αλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία, πλειοψηφίες ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, ακόμη και της AfD, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική περιβαλλοντική προστασία.

Τα πράσινα κόμματα επικρίνουν, επίσης, τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στοιχείο που συνεχίζει να συγκινεί ψηφοφόρους μια δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Δεν χρειάστηκε να πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις για τη λιτότητα, δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους όπως τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς», σημείωσε στον Guardian o πολιτικός επιστήμονας στη Σχολή Sciences Po της Γκρενόμπλ, Φαμπιέν Εσκαλονά.

Το Πράσινο Κίνημα «συγχαίρει τα αδελφά ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα για τις εκλογικές επιτυχίες τους»

Ανακοίνωση για τις επιτυχίες των Πρασίνων στην Κεντρική Ευρώπη εξέδωσε το Πράσινο Κίνημα. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησαν, στον δήμο Ιξέλς (ή δήμο Ιξελλών) της Περιφέρειας των Βρυξελλών, ο Χρήστος Δουλκερίδης εξελέγη Δήμαρχος με τους Πράσινους, οι οποίοι έλαβαν το 33%.

Ο κ. Δουλκερίδης, ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει Δήμο στην περιφέρεια των Βρυξελλών, είναι γιος μεταναστών ανθρακωρύχων της δεκαετίας του 1960.

Μπήκε στην πολιτική πριν από τριάντα περίπου χρόνια, τα τελευταία 20 με τους Οικολόγους.

Το 2009, μετά τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές, με ποσοστό που άγγιξε το 20%, είχε μπει στην περιφερειακή κυβέρνηση των Βρυξελλών ως υφυπουργός Στέγασης (ένα από τα σοβαρότερα υπουργεία).

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρεται:

«Το Πράσινο Κίνημα συγχαίρει τους συντρόφους του σε Βαυαρία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο για τις σημαντικές πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες. Οι Πράσινοι της Βαυαρίας πέτυχαν να υπερδιπλασιάσουν τα ποσοστά τους και να κερδίσουν τη δεύτερη θέση, με 17,5%. Όπως φαίνεται, θα αναλάβουν τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στο κρατίδιο της Βαυαρίας! Το Πράσινο Κόμμα του Λουξεμβούργου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους στις Βουλευτικές Εκλογές και συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 5 μονάδες στο 15,1%. Στο Βέλγιο τα 2 Πράσινα Κόμματα, το Ecolo για τη Βαλονία και το Groen για τη Φλάνδρα, είδαν τα ποσοστά τους να εκτινάσσονται στις Εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στον Δήμο Ιξέλς της Περιφέρειας των Βρυξελλών, ο Χρήστος Δουλκερίδης εξελέγη Δήμαρχος με τους Πράσινους, οι οποίοι έλαβαν το 33%, ενώ στον μεγαλύτερο Δήμο του Βελγίου, αυτόν των Βρυξελλών, ήρθαν δεύτεροι με 16,8%!

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη που, όπως αναδεικνύεται από αυτά, αγωνιά για το μέλλον του Πλανήτη και στρέφεται με μεγαλύτερο σεβασμό προς την Οικολογία. Το μήνυμα των αποτελεσμάτων δείχνει ξεκάθαρα την τάση των πολιτών να εμπιστευθούν τα Πράσινα Κινήματα. Είναι αναγκαίο να δρομολογηθούν πράσινες πολιτικές για την ευημερία και την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Συγχαρητήρια στα αδελφά Πράσινα Κόμματα για την επιτυχία τους!».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση