Έλληνας ποδηλάτης θα ταξιδέψει με φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στην Ασία - Δείτε φωτογραφίες

του Νίκου Αβουκάτου

Στο ποδήλατο του Παναγιώτη Ζαφειριάδη, που ταξιδεύει με προορισμό τα βάθη της Ασίας, τοποθετήθηκαν τα τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά της εταιρείας ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies) από τη Θεσσαλονίκη, διότι είναι εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, ενώ είναι ελαφρά, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία. Επιπλέον, μπορούν να εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να τροφοδοτούνται για παράδειγμα όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαφειριάδης το ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη Άνοιξη θα συνεχιστεί, για αυτό και απαιτείται να έχει εξασφαλισμένη ενεργειακή αυτονομία σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από τα δίκτυα ενέργειας.

«Κατά τις μετακινήσεις μου είναι ιδανικά τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκά χρειάζεται να είναι ελαφρά γιατί στο ποδήλατο κάθε γραμμάριο μετράει. Έτσι θα αποθηκεύω ενέργεια στο power bank για να φορτίζω το κινητό μου. Με τη μεγαλύτερη επιφάνεια του φωτοβολταϊκού που θα τοποθετήσω στη σκηνή θα έχω περισσότερη εξασφαλισμένη ενέργεια», λέει.

Ο Παναγιώτης ζούσε στην Ιρλανδία και την περίοδο του «lockdown», μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού. Από εκεί ξεκίνησε με το ποδήλατό του να κάνει κοντινές διαδρομές και σύντομα έκανε τον γύρο του μεγάλου νησιού. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ιρλανδία και ξεκίνησε ένα ταξίδι ζωής με το ποδήλατό του, με προορισμό την Ελλάδα.

Κατευθύνθηκε στη νότια Ευρώπη έφτασε στην Κορσική και μετά ταξίδεψε στην Τυνησία για να σαλπάρει για την Ιταλία κι από εκεί με το ποδήλατο έφτασε στη Θεσσαλονίκη.

Προσεχώς θα συνεχίσει με το ποδήλατο του στην Ήπειρο και στην Κρήτη, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζει να κινηθεί προς ανατολάς στην Ασία, διασχίζοντας περιοχές χωρίς δίκτυα ηλεκτροδότησης. Σε αυτό το μακρινό ταξίδι γνωρίζει ότι θα απαιτηθεί να έχει εξασφαλισμένη την ενεργειακή αυτονομία.

Η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies με πολυετή εμπειρία στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Αυτά τα φωτοβολταϊκά είναι εύκαμπτα, ημιδιαφανή, πολύ ελαφριά (λιγότερο από 400 γραμμάρια το τετραγωνικό μέτρο) και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή σημείο.

Τα φωτοβολταϊκά της ΟΕΤ εγκαθίστανται σε κάθε επιφάνεια, κτήριο ή κατασκευή για παραγωγή ενέργειας και για αισθητική. Όπως φαίνεται, όμως, αξιοποιούνται και για ταξίδι!

Τα φωτοβολταϊκά αυτά παρουσιάστηκαν στο Περίπτερο 10, stand 28, της εταιρείας ΟΕΤ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση