Έλληνες ερευνητές οι πρώτοι που ανίχνευσαν παγκοσμίως ίχνη πλαστικού στο ανθρώπινο αίμα (φωτο+vid)

Μπροστά σε μια αποκάλυψη που κόβει την ανάσα βρέθηκαν ερευνητές από το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος πριν από μερικούς μήνες. Βρήκαν στο ανθρώπινο αίμα ίχνη πλαστικού… Μιλώντας στο e-farmako o Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Θεοδωρίδης με έδρα στο ΚΕΔΕΚ επισήμανε πως πρόκειται για ένα «νανοπλαστικό και το ανιχνεύσαμε στο αίμα ανθρώπου. Κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την κατανάλωση τροφίμων που έρχονται σε επαφή με αυτό το πλαστικό». Ωστόσο, όπως λέει -κι αυτό προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ανησυχία- «δεν μας προκάλεσε έκπληξη, το περιμέναμε»…

Όπως εξηγεί «βρήκαμε το τριμελές του PET που είναι από τα πλέον διαδεδομένα πλαστικά σε περιέκτες τροφίμων». Σημειώνεται πως τα δεδομένα πλέον που συζητούνται διεθνώς προέκυψαν στο πλαίσιο έρευνας των Τμημάτων Χημείας και Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Άαρχους στη Δανία. Η διαπανεπιστημιακή έρευνα για την ανίχνευση  ολιγομερών από πολυεστερικά πλαστικά στο ανθρώπινο αίμα, είναι εδώ και καιρό σε δημοσιευμένη σε ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνή περιοδικά αναλυτικής Χημείας.

Δείτε τη σχετική δημοσίευση ΕΔΩ

Πρόσφατα έγινε μεγάλη προβολή του θέματος από αντίστοιχη έρευνα πανεπιστημίου στο Άμστερνταμ, όπου εκεί μετρήθηκαν μικροπλαστικά σε αίμα ανθρώπων και τώρα βλέπουμε συνεχείς δημοσιεύσεις για αντίστοιχες μετρήσεις, τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

 

Ωστόσο, βλέποντας κανείς το πότε κατατέθηκε η έρευνα για δημοσίευση από την ομάδα των Ελλήνων διαπιστώνεται πως προηγήθηκε χρονικά με διαφορά από την σχετική των Ολλανδών συναδέλφων τους. Ήδη από τον Αύγουστο του 2021 είχαν γνωστοποιήσει τα αποτελέσματά τους, αλλά στο διαδίκτυο «ανέβηκε» τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ των Ολλανδών όλα έγιναν μέσα στον προηγούμενο μήνα!

 

Ουσιαστικά, οι ερευνητές των τριών ιδρυμάτων ανέπτυξαν μια καινοτόμα αναλυτική μεθοδολογία επιτρέπει τον προσδιορισμό ολιγομερών από πολυεστέρες στο αίμα παρέχοντας ένα χρήσιμο αναλυτικό εργαλείο για την αξιολόγηση της έκθεσης και συνεπώς των πιθανών κινδύνων και κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή και πιθανής έκθεσης σε μικροπλαστικά ιδίου τύπου. Η μέθοδος επικυρώθηκε και εφαρμόστηκε με επιτυχία στην ανάλυση 34 δειγμάτων ολικού αίματος μετά το θάνατο. Σε τέσσερα από αυτά ανιχνεύθηκε τριμερές του εστέρα του πολυαίθυλο-τερεφθαλικού οξέος (ΡΕΤ), για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία.

Τα πλαστικά είναι παντού…

Όταν ερωτάται ο Καθηγητής του ΑΠΘ εάν αυτό οφείλεται σε κακή χρήση των υλικών, επισημαίνει πως «γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση γι΄ αυτό. Το έχουμε δει και σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις, αφού τα πλαστικά βρίσκονται παντού, και είναι αναπόφευκτο το να περάσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό».

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρίδης τώρα η έρευνά μας στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) έχει να κάνει με την ποσοτική μέτρηση για την  ανίχνευση και μέτρηση ολιγομερών πλαστικών σε εμφιαλωμένα νερά και σε ελαιόλαδο». Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι, ενώ άλλη εργασία που περιγράφει τη μέτρηση ολιγομερών σε ζυμαρικά έχει ήδη δημοσιευθεί από  την ομάδα μας. «Είναι ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων και της υγείας φυσικά των ανθρώπων», επισημαίνει ο ίδιος στο e-farmako και τονίζει πως «θέλουμε πραγματικά να το συνεχίζουμε και στο μέλλον και σε άλλα τρόφιμα». Κατηγορηματικά επίσης δηλώνει πως πρόκειται για «θέματα που είναι πολύ σοβαρά και μέχρι πρότινος δεν μας απασχολούσαν όλους ιδιαίτερα».

«Από τις μετρήσεις ουσιαστικά προκύπτουν χρήσιμα εργαλεία», σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, «για την περαιτέρω έρευνα πάνω στην τοξικότητα και την εκτίμηση κινδύνου».

Βασικά μέλη της ομάδας εργασίας, εκτός από τον κ. Θεοδωρίδη είναι οι εξής:

Σ. Καλογιάννης καθηγητής ΔΙΠΑΕ, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου

Ε. Τσοχατζής, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus Δανία και τώρα στον Ευρωπαϊκό φορέα Ασφάλειας Τροφίμων

Ελένη Γκίκα, επικ. Καθηγήτρια Εργ. Τοξικολογίας Ιατρικής ΑΠΘ

Δήμητρα Διαμαντίδου, υποψήφια διδάκτορας, η οποία έκανε τις σχετικές αναλύσεις, Τμ. Χημείας

Χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ

άγνωστο_2.png