Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν στις προσπάθειες πρόγνωσης κυκλώνων

του Νίκου Αβουκάτου

Η πρόγνωση των κυκλώνων απασχολούσε πάντα τους μετεωρολόγους. To πέρασμα τους αφήνει πίσω του τον όλεθρο, με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους, υλικές ζημιές και άστεγους, όπως παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες να συμβαίνει στα νησιά της Καραϊβικής και των νότιων ΗΠΑ.

Το 18° Διεθνές Συνέδριο Κυκλώνων στο Μόντρεαλ του Καναδά είχε για πρώτη φορά ελληνικές συμμετοχές. Το συνέδριο αποτελεί θεσμό από 1979 στη Βόρεια Αμερική, όπου επιστήμονες Ατμοσφαιρικών Επιστημών από όλο τον κόσμο βρίσκουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στην εξέλιξη των προγνωστικών μεθόδων.

Δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ) παρουσίασαν τα αποτελέσματα των τελευταίων εργασιών τους. Όσον αναφορά την ελληνική συμμετοχή, ο Δρ. Θεόδωρος Γιάνναρος παρουσίασε τα ευρήματα προσομοίωσης ενός κυκλώνα στη Μεσόγειο με τροπικά χαρακτηριστικά τον Δεκέμβρη του 2005 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και κυκλώνες αυτού του είδους είναι δύσκολο να δημιουργηθούν στη Μεσόγειο, συνήθως ένας ή δύο φορές τον χρόνο παρατηρούμε βαρομετρικά συστήματα που έχουν εντάσεις ανέμων παρόμοιες με Κατηγορίας 1 τυφώνες στην κλίμακα Saffir-Simpson (Medicanes).

Η ιδιαίτερη περίπτωση του 2005 κέντρισε τον ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων, καθώς μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Β. Αφρική ενσωματώθηκαν στην κυκλοφορία του κυκλώνα και ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει πλήρως πώς αυτό επέδρασε στην ενίσχυσή του (φωτο εικόνα αναφέρεται στις 15 Δεκεμβρίου 2005).

Ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός-μετεωρολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου των Παρισίων, παρουσίασε αποτελέσματα παρατηρήσεων ηλεκτρικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των κυκλώνων με τροπικά χαρακτηριστικά στη Μεσόγειο από το 2005 έως σήμερα, αξιοποιώντας το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS.

Επιπρόσθετα, έγιναν προσπάθειες προσομοίωσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας των δύο ισχυρότερων κυκλώνων του 2011 και 2016, στη Νότια Γαλλία και Ελλάδα αντίστοιχα.

«Σκοπός μας είναι κάποια μέρα να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τους κύκλωνες, να βελτιώσουμε τα προγνωστικά μοντέλα και να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση. Σήμερα η πρόγνωσή τους γίνεται μέχρι στιγμής, μόλις 24 ώρες πριν την εκδήλωσή τους», επισήμανε ο κ. Ντάφης.

Στον Ατλαντικό οι τυφώνες διαρκούν μέρες ενώ στη Μεσόγειο διαρκούν από μερικές ώρες έως 48 ώρες και είναι πολύ μικρότερης έκτασης.

«Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ακόμη αδυναμία στην ακριβή αναπαραγωγή της ηλεκτρικής δραστηριότητας, όμως, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες παρατηρήσεις, μπορούμε να τα βελτιώσουμε σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Ντάφης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση