Έναν μήνα χωρίς μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης η Θεσσαλονίκη!

Στις 2 Νοεμβρίου 2017 σταμάτησαν να λειτουργούν οι επτά σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης συντήρησης, όπως ανέφερε σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηρακλής Λάτσιος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι σταθμοί ανήκουν στο δίκτυο του υπουργείου Περιβάλλοντος και στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία τους γίνεται από την Περιφέρεια, ενώ ανέφερε ότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες συντήρησής τους και εκτίμησε ότι θα παραμείνουν κλειστοί ολόκληρο τον χειμώνα.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την συντήρηση διετούς διάρκειας των επτά σταθμών που διαθέτει το Εθνικό Δίκτυο Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 45.500 ευρώ, ενώ ο κ. Λάτσιος σημείωσε ότι για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν απαιτείται χρόνος, καθώς μόλις η έγκριση της επιτροπής «βγει» στη Διαύγεια, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός και στη συνέχεια θα αναδειχτεί ο εργολάβος.

«Η συντήρηση θα προχωρήσει άμεσα. Οι σταθμοί είναι κατασκευασμένοι από το 2000. Ήταν στην ευθύνη του υπουργείου ο έλεγχος και η συντήρηση, μας μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες αυτές το 2010 χωρίς κονδύλια. Το 2012 που έκανε κεντρικό διαγωνισμό το υπουργείο για όλους τους σταθμούς μέτρησης αέριων ρύπων πανελλαδικά, καρποφόρησαν τελικά μόνο οι διαδικασίες που αφορούσαν την Αττική και φυσικά αφέθηκαν στη μοίρα τους οι σταθμοί σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας. «Εμείς προχωρούμε να κάνουμε συντήρηση των σταθμών αυτών με δικά μας μέσα, ο απώτερος, όμως, στόχος είναι, μέσα από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και μέσα από την πρόταση που καταθέσαμε ως αντιπεριφέρεια, να γίνει ολική αντικατάσταση και των επτά σταθμών και προσθήκη δύο νέων στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, απέναντι από το λιμάνι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», επισήμανε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τη μέτρηση των μερκαπτανών και την αναζήτηση των αιτίων της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης. Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Λάτσιος, σημείωσε ότι έχει βγει ένταλμα πληρωμής από τις αρχές Αυγούστου και το θέμα βρίσκεται στον πάρεδρο. Βέβαια, όπως έχει ήδη γράψει νωρίτερα η Greenagenda.gr, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, καθώς η πάρεδρος έχει αλλάξει και η καθυστέρηση αναμένεται να διογκωθεί.

Απαντώντας, άλλωστε, σε ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων, Γιάννη Ανδρίτσου από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» και Νιόβης Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», για το ενδεχόμενο μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Λάτσιος, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή εφικτό. Ωστόσο, γνωστοποίησε, ότι στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπονται διαδικασίες, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες περιοχές και να λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα. Καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα αυτά ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση