Ένας βιολογικός λαχανόκηπος στη Θέρμη

Ο δήμος Θέρμης προετοιμάζει την έκταση και οι δημότες θα νοικιάσουν τον χώρο όπου θα φυτεύουν τα λαχανικά τους

H σημερινή κρίση επιβάλλει άλλη συμπεριφορά. Η δημιουργία Δημοτικών λαχανόκηπων είναι μία δράση χαμηλού κόστους, είναι μία τάση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας, ενώ βοηθάει στην οικονομική ενίσχυση των Δημοτών. Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι Δημοτικές Υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει Κοινοτικούς Λαχανόκηπους (Community Gardens).Ο δήμος αποφάσισε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός δημοτικού λαχανόκηπου και απομένουν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της επιτροπής περιβάλλοντος.

Ο Δήμος ήδη προετοιμάζει το έδαφος σε μια έκταση, με εύκολη πρόσβαση. Από την πλευρά τους οι Δημότες θα νοικιάσουν 50 τετραγωνικά μέτρα στα οποία θα φυτέψουν τα λαχανικά της επιθυμίας τους. Συχνά ο Δήμος θα παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά.(Αυτό προβλέπεται μέσα από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Θέρμης με το ΑΠΘ και έχει εγκριθεί με την υπ. αριθμ. 140/2011 απόφαση του Δ. Σ. Θέρμης) Επίσης, ο Δήμος καταρτίζει τον κανονισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός για τους συμμετέχοντες.

Για την λειτουργία του Δημοτικού λαχανόκηπου Δ.. Θέρμης πρέπει αρχικά να γίνουν τα παρακάτω βήματα :
1 Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού λαχανόκηπου

2 Συγκρότηση Επιτροπής Σχεδιασμού
Είναι απαραίτητη η άμεση συγκρότηση μιας επιτροπής με τον τίτλο: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ. Η επιτροπή προτείνεται να απαρτίζεται από πέντε μέλη . Η επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή Θα πρέπει να απαρτίζεται από τρεις Δημοτικούς Συμβούλους και δύο υπαλλήλους του Δήμου .
Σκοπός της Επιτροπής θα είναι:
• Η εξεύρεση πόρων για τις αναγκαίες κατασκευές (περίφραξη, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, κιόσκι ανάπαυσης καλλιεργητών, παροχές αρδευτικού νερού, Κατασκευή χώρου κομποστοποίησης φυτικών υλικών πίνακας ανακοινώσεων και ενημέρωσης των κηπουρών, δημιουργία ενδεχόμενα και παιδικού λαχανόκηπου, καθορισμός προγράμματος εκπαιδευτικών συναντήσεων των κηπουρών κ.ά.) από το Δήμο, από ανταποδοτικά τέλη και από χορηγούς,
• Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων και η παραλαβή των αιτήσεων,
• Η επίλυση προβλημάτων που αναφύονται κατά τη φάση του σχεδιασμού και της υλοποίησης και η σύνταξη εισηγήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο


Οφέλη για τους δημότες

Ο Δημοτικός λαχανόκηπος βοηθάει στο να παράγει κανείς τα δικά του λαχανικά χωρίς χημικά, και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του και την οικογένειά του. Η καλλιέργεια των αστικών λαχανόκηπων με τρόπο βιολογικό πρέπει να συνοδεύεται και από τη χρήση παραδοσιακών ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και έχουν καλύτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

Σωματική άσκηση, δημιουργική απασχόληση και υγιεινή διατροφή είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε πολλές χώρες, και μάλιστα στις πιο ανεπτυγμένες, στην αθρόα συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

Η οργάνωση μιας τοπικής δράσης με την ίδρυση και λειτουργία ενός Δημοτικού Κήπου φέρνει κοντά άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ηλικίες, επαγγέλματα, κουλ¬τούρες. Δημιουργεί παράλληλα νέες κοινωνικές σχέσεις, ισχυροποιεί τις υπάρχουσες, προσφέρει άσκηση και θεραπεία και παράγει υγιεινά τρόφιμα με πολύ χαμηλό κόστος

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!