Στους Ν. Πόρους Πιερίας, σε απόσταση 1 ώρα και 30' από τη Θεσσαλονίκη και 1 ώρα από τη Λάρισα λειτουργεί το ιχθυοτροφικό- οικοτουριστικό πάρκο «ΤΗΘΥΣ» .
Ακολουθώντας καινοτόμα αντίστοιχα μοντέλα διαχείρισης φυσικών πάρκων σε Καναδά, Η.Π.Α, κ.α., ένας εγκαταλελειμμένος υγρότοπος που χρησιμοποιείτο ως χωματερή αποκατέστησε την ταυτότητα του και την λειτουργικότητα του σε τέσσερα επίπεδα: του επισκέψιμου πάρκου αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε μια σχεδιασμένη κατάλληλα διαδρομή 1000μ., που υποστηρίζεται από μουσειακό χώρο, εποπτικό υλικό και με την βοήθεια επιστημόνων του πάρκου, αποκτά τον χαρακτήρα της περιήγησης στο φυσικό και βιολογικό πολιτισμό μας.
Η γνωριμία και η κατανόηση της λειτουργίας των υγροτόπων, των οργανισμών που διαβιούν σε αυτούς και στο θαλάσσιο περιβάλλον, αποτυπώνονται σε πρότυπο σχεδιασμένο εποπτικό υλικό στη διάρκεια αυτής της πεζοπορικής διαδρομής. Στη διαδρομή αυτή ο επισκέπτης θα συναντήσει το μουσείο “Θεόφραστος” προς τιμή του συντελεστή του έργου του Αριστοτέλη. Το έργο του Θεόφραστου είναι ιδιαίτερα πλούσιο, μεταξύ των άλλων, στη Βοτανική και στη Ζωολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κείμενά του “Περί Φυτών Ιστορίας” και “Περί Φυτών Αιτιών” αποτελούν τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της Βοτανικής μέχρι και τον Μεσαίωνα.
Το μουσείο πραγματεύεται -με συνοπτικό τρόπο- θέματα που αφορούν στη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής και τα επιτεύγματα της ανθρώπινης γνώσης και δραστηριότητας με επίκεντρο το νερό και τη θάλασσα. Διαρθρωμένο σε τρεις ενότητες, αυτές της γέννησης του σύμπαντος και του κοσμικού ημερολογίου, αυτής της εμφάνισης της επιστήμης και αυτής της παρουσίασης εκθεμάτων, εντάσσεται λειτουργικά στον χαρακτήρα της περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης του πάρκου μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, όπου ο επισκέπτης θα γνωριστεί με γνωστές εφαρμογές ήπιων μορφών ενέργειας, όπως η κάλυψη των αναγκών του τουριστικού περιπτέρου “ΙΟΛΗ” με φωτοβολταϊκά στοιχεία και με λιγότερο γνωστές όπως η χρήση του ημερήσιου φωτός για τον φωτισμό κλειστών χώρων, όπως το μουσείο “ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ”. Ήδη σχεδιάζονται και άλλες αντίστοιχου χαρακτήρα εφαρμογές, όπως η χρήση αιολικής ενέργειας και η υδρομάστευση του πάρκου ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπου έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές:
α) αποκατάστασης μεγάλων τμημάτων του πάρκου που χρησιμοποιούνταν ως χωματερές, με ενίσχυση του φυσικού υποστρώματος και διαμόρφωσης λιμνών όπου φιλοξενούνται θηλαστικά (ελάφια, αγρινά, κ.α.) και υδρόβια ορνιθοπανίδα, που η προμήθεια τους έχει γίνει από πιστοποιημένες φάρμες
εκτροφής
β) εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως η χρήση τηλεμετρικών σταθμών για την παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού και η
χρήση μετεωρολογικού σταθμού, που ιδιαιτέρως συμβάλλει στην πρόγνωση του τοπικού καιρού και εγκαίρως ενημερώνει τους επισκέπτες του πάρκου από την ιστοσελίδα του της παραγωγικής δραστηριότητας εκτροφής υδρόβιων οργανισμών, υψηλής διατροφικής και γαστριμαργικής αξίας.
Η εφαρμογή παραδοσιακών μεθόδων αλιείας σε υφάλμυρα οικοσυστήματα- τα γνωστά διβάρια- με παραδοσιακές μεθόδους αλίευσης, τους βολκούς ή τα νταούλια για τους περισσότερο μυημένους, αναδεικνύει στον επισκέπτη την ανάγκη ευρύτερης εφαρμογής αυτών των μεθόδων, σε σχέση με την εντατικοποίηση των αλιευτικών μεθόδων. Η γνωριμία αυτή, ενισχύεται και από πρότυπο εποπτικό υλικό που παρουσιάζει τις κύριες παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές αλιείας του φυσικού εργαστηρίου, εφόσον η ολοκληρωμένη διαχείριση του συστήματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, επιτρέπει την ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο, με την παροχή δεδομένων χρονοσειρών και εφαρμογών. Το πάρκο ήδη υλοποιεί ερευνητικές εργασίες και προγράμματα με σημαντικούς επιστημονικούς φορείς, όπως Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η όλη δραστηριότητα αξιοποιεί την προίκα του
Ολύμπου συνδέοντας τις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται σε αυτό με τη μυθολογία, όπως “Πασιθέα” το παρατηρητήριο, “Ακταία” το μπαλκόνι προς τον υγρότοπο, κ.α. Στο τουριστικό περίπτερο “ΙΟΛΗ” λειτουργεί αναψυκτήριο όπου προσφέρονται εποχικοί και με βάση τα κύρια προϊόντα του “ΤΗΘΥΣ”, τσιπουρομεζέδες και ουζομεζέδες.Η προσυνεννόηση είναι απαραίτητη με τη διεύθυνση, τόσο για την έγκαιρη εξασφάλιση των προϊόντων, όσο και για την φρεσκάδα τους που αποτελεί προτεραιότητα. Με την ολοκλήρωση του βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού αποκατάστασης παραμέτρων του φυσικού περιβάλλοντος, θα είναι διαθέσιμες πρόσθετες υπηρεσίες όπως το ερασιτεχνικό ψάρεμα, η βαρκάδα, το ποδήλατο φύσης, έκτακτες δραστηριότητες, κ.α.
Το Πάρκο λειτουργεί από Τρίτη έως και Παρασκευή για οργανωμένες ομάδες πάνω από είκοσι (20) άτομα και για μεμονωμένους επισκέπτες Σάββατο και Κυριακή. Έκτακτες δραστηριότητες με αφορμή παγκόσμιων επετείων, έχουν σχεδιασθεί να αναπτυχθούν και θα υπάρχει έγκαιρη
ενημέρωση στην ιστοσελίδα www.tethys.gr.