Ένας ολοκληρωμένος Οδηγός αναγνώρισης προστατευόμενων καρχαριών στη Μεσόγειο

του Νίκου Αβουκάτου

Τον Oδηγό Αναγνώρισης Προστατευόμενων Ειδών Καρχαριών της Μεσογείου στα ελληνικά παρουσίασε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με τη γαλλική Longitude181. Ο οδηγός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην άμεση αναγνώριση των προστατευόμενων ειδών καρχαριών από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία.

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο πλέον οδηγό ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τη δουλειά που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκλήρωσε την τροποποίηση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών μετά από τις επιστολές και τις παρεμβάσεις μας. Πλέον έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και στη διόρθωση λαθών και παραλήψεων από αρμόδιες αρχές», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Γιάννης Γιώβος, υπεύθυνος της ομάδας ελασμοβράγχιων της iSea.

Ήδη απεστάλησαν από την iSea δύο επιστολές: η πρώτη ήταν προς τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών & Αλιείας, για την αφαίρεση του είδους καρχαρία Λάμια (Lamna nasus) από το φυλλάδιο αλιευμάτων που διακινείται από τις ιχθυόσκαλες στην Ελλάδα, καθώς το είδος ανήκει στα προστατευόμενα από το Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης είδη και με βάση τις συστάσεις της GFCM (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) απαγορεύεται η αλίευση και εμπορία του, και η δεύτερη ήταν προς τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας με στόχο τη βελτίωση της παροχής πληροφοριών από τον ιστότοπο της Διεύθυνσης προς όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες επιστολές με στόχο την περαιτέρω ενημέρωση των αρμόδιων αρχών αλλά και την επικοινωνία των εργαλείων που έχει ετοιμάσει η iSea για την ενημέρωση του κοινού, των αλιέων αλλά και των μεσαζόντων στις διαδικασίες εμπορίας, μεταποίησης και πώλησης.

Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με κατάρρευση του πληθυσμού τους, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες.

Εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων, παρατηρείται τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως.

«Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, στις ελληνικές θάλασσες εντοπίζονται τουλάχιστον 39 είδη καρχαριών (από το σύνολο των 47 της Μεσογείου) με 11 από αυτά να έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση στη Κόκκινη Λίστα του IUCN», σημείωσε  ο Βασίλης Ορέστης Στοΐλας, ερευνητής της ομάδας ελασμοβράγχιων της iSea.

Όποιος παρατηρήσει κάποιον καρχαρία ή σαλάχι μπορεί να στείλει στην iSea email στο elasmobranchs@isea.com.gr ή μέσω facebook στην ομάδα του προγράμματος της iSea: «Καρχαρίες και Σαλάχια σε Ελλάδα και Κύπρο». Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζεται η προσπάθεια για τη μελέτη αυτών των παρεξηγημένων θηρευτών στην Ελλάδα.

Κατεβάστε τον Οδηγό, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση