Ένας τόνος αλουμίνιο συλλέχθηκε το 2022 στον δήμο Παύλου Μελά

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου ένας τόνος αλουμίνιο, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 74.815 τεμάχια χρησιμοποιημένων κουτιών αναψυκτικών και μπίρας, συλλέχθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Tropa Verde» και του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του δήμου Παύλου Μελά». Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος Παύλου Μελά συνεργάζεται μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με την εταιρεία ανακύκλωσης αλουμινίου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα γίνει η απαιτούμενη διαδικασία για την παραγωγή εκ νέου πρώτης ύλης του ιδίου προϊόντος, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Εθελοντισμού, Σάκης Λαζαρίδης, υπεύθυνος για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος επιβράβευσης ανακύκλωσης «Tropa Verde», μίλησε στη Greenagenda.gr για το έργο.

Κύριε Λαζαρίδη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η προσπάθειά σας σημείωσε μεγάλη συμμετοχή. Υιοθετώντας τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο δήμος συνεχίζει την ανοδική του πορεία στον τομέα της ανακύκλωσης, με τους πολίτες να συμβάλλουν σημαντικά στη δυναμική αυτή προσπάθεια. Μιλήστε μας για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Σίγουρα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πολύπλευρα και δεν μπορούν να αποτυπωθούν μόνο με ξερά οικονομικά νούμερα. Υπάρχουν βέβαια και τα στατιστικά στοιχεία που είναι ενθαρρυντικά, αλλά για να αποτυπωθεί αυτό στην καθημερινότητα του πολίτη πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες πρώτα από την Πολιτεία με υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας, ειδικά στο θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών και ογκωδών και εφαρμογή του συστήματος συλλογής χωριστών ανακυκλώσιμων υλικών "Πόρτα - Πόρτα", όπου θα υπάρχει διασύνδεση με τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή πληρώνω όσο πετάω απορρίμματα... Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι πολλά γιατί εξοικονομούμε φυσικούς πόρους, περνάμε μηνύματα μέσω των δράσεων και εκπαιδεύουμε τους μαθητές και τους πολίτες όχι μόνο στην Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή χωριστών υλικών, αλλά και στον σεβασμό του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια ενός διευθυντή σχολείου:"Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στο σχολείο μας, οι μαθητές που συμμετέχουν δεν πετάνε πλέον σκουπίδια στην αυλή και δεν βανδαλίζουν το σχολείο και τον δημόσιο χώρο".

Εδώ και πολλά χρόνια επενδύετε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τι σημαίνει αυτό;

Μέσα από μια εξαιρετική συνεργασία του δήμου Παύλου Μελά με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και τις σχολικές μονάδες του Δήμου Παύλου Μελά ιδρύσαμε τον Οκτώβριο του 2016 το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο "Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά", με τις εξής θεματικές: 1)Ορθή Διαχείριση των απορριμμάτων - Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες. 2)Αειφόρος διαχείριση των ελεύθερων χώρων, βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στον Δήμο Παύλου Μελά. 3) Σχολικοί λαχανόκηποι - Βοτανόκηποι. Απώτερος σκοπός του Δικτύου μέσα από τη συνεργασία και τη βιωματική εκπαίδευση να υπάρχει ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα παρακολουθεί και θα αφουγκράζεται τις περιβαλλοντικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα προσαρμόζεται σε αυτές, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για ένα καλύτερο περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη ετοιμάζοντας τους αυριανούς ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες στο Δήμο Παύλου Μελά. Το παράδειγμα του πιλοτικού προγράμματος Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή που ξεκίνησε μέσα στα σχολεία και επεκτάθηκε στις γειτονιές του Δήμου με Πράσινα Σημεία και Κινητό Εκπαιδευτικό Πράσινο Σημείο είναι η καλύτερη επιβράβευση για το έργο του Δικτύου. Επίσης σε ένα από τα πρώτα κτίρια που θα ανακατασκευαστούν στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα φιλοξενηθεί το Κέντρο Αγωγής για το Περιβάλλον, την Αειφορία και τη Βιωσιμότητα, όπου θα το επισκέπτονται καθημερινά σχολεία για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν βιωματικά στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί και να συνεχιστεί, δίνοντας βάρος στη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Μιλήστε μας για την υποστήριξη του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει», τους τοπικούς χορηγούς - υποστηρικτές και τους 1.000 πολίτες που ανακυκλώνουν χωριστά με Διαλογή στην Πηγή πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο.

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης

Το πρόγραμμα "Κάθε Κουτί Μετράει" μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση και το παιχνίδι βοηθάει κυρίως τους μαθητές να ανακαλύψουν τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της Ορθής Διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά της ανακύκλωσης του αλουμινίου. Έχουμε μια εξαιρετική και γόνιμη συνεργασία και προγραμματίζουμε να την επεκτείνουμε με περισσότερες και πιο στοχευμένες δράσεις. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανακύκλωσης Tropa Verde στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη βελτίωση του περιβάλλοντος σε δημοτικό επίπεδο. Υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας pavlosmelas.tropaverde.org και περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο σύστημα επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές για κάθε υλικό που ανακυκλώνουν μέσω του προγράμματος. Ουσιαστικά διασυνδέει τους ανακυκλωτές πολίτες, τον Δήμο Παύλου Μελά και τις τοπικές επιχειρήσεις, που προβάλλονται θετικά. Είναι σημαντικό ότι σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας συνεργαστήκαμε με άλλες πέντε Ευρωπαϊκές πόλεις και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε βήματα προόδου.

Αντιδήμαρχε, με τις παραπάνω πρωτοβουλίες συμβάλλετε στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών στον δήμο Παύλου Μελά. Αυξάνεται ο αριθμός των συμπολιτών σας που έχει κάνει στάση ζωής την ανακύκλωση;

Οι πολίτες που συμμετέχουν ανακυκλώνοντας χωριστά πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και τηγανέλαιο, καθημερινά αυξάνονται και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Παράλληλα όμως ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και ενεργοποιούνται σε ένα τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η πυραμίδα της Ορθής Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο πρώτο και πιο αποδεκτό στάδιο έχει την Πρόληψη, που σημαίνει ότι προσπαθούμε να καταναλώσουμε αυτά που χρειαζόμαστε για να μην παράγουμε περισσότερα σκουπίδια. Στο δεύτερο στάδιο έχει την Επανάχρηση υλικών, που σημαίνει δίνουμε μια δεύτερη ζωή σε κάποια άχρηστα υλικά σε μας, αλλά χρήσιμα σε κάποιους άλλους(παλιά έπιπλα, επιδιορθωμένες συσκευές, ποδήλατα κ.λ.). Στο τρίτο στάδιο είναι η Κομποστοποίηση των οργανικών που σύμφωνα με έρευνα είναι περισσότερα από το 40% του πράσινου κάδου και μετά ακολουθεί η Ανακύκλωση... Οπότε οι πολίτες μέσα από αυτή τη διαδρομή διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση, συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενθαρρύνουν και ενισχύουν αντίστοιχα περιβαλλοντικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Δήμο Παύλου Μελά σχεδόν όλοι οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί σύλλογοι έχουν εντάξει στο ετήσιο καλεντάρι τους και εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις. Το σύνθημα "Αλλάζουμε τρόπο σκέψης και τρόπο δράσης για ένα καλύτερο περιβάλλον" παίρνει πλέον σάρκα και οστά στον Δήμο Παύλου Μελά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση