Ένας φύλακας - άγγελος στα δάση της Ροδόπης και του Έβρου

του Νίκου Αβουκάτου

Πρόκειται για έναν επαγγελματία ανιχνευτή δηλητηριασμένων δολωμάτων. Πεδίο δράσης του είναι η ορεινή περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης όπου πετούν ασυνείδητοι φόλες. Ο Κίκο είναι εκπαιδευμένος να τις εντοπίζει. Mαζί του βρίσκεται σε αυτή την αποστολή η Πολωνή ερευνήτρια του προγράμματος του WWF στον Έβρο Έλα Κρετ.

Πολλά δηλητηριασμένα ζώα βρίσκονται από φόλες. Ψόφια σκυλιά, τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα. Aλεπούδες, λύκοι και γύπες. Μάλιστα ένας Ασπροπάρης (ο μικρότερος γύπας) δηλητηριάστηκε 2 φορές, γεγονός που αποκαλύπτει την σοβαρότητα του προβλήματος. «Στις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε την εξαφάνιση του Ασπροπάρη, που πια μετρά λιγοστά ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι οι φόλες είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου του. Ως καθαριστής της φύσης, ο γύπας τρώει τα πτώματα κι άρα και το δηλητήριο με το οποίο έχουν εμποτιστεί  ή δηλητηριαστεί. Για να τον διασώσουμε, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ανιχνευτή», τόνισε στην Κρέτ.

Tο έτερον ήμισυ του Κίκο μάς εξήγησε ότι «η ειδική εκπαίδευση και η αλάνθαστη μύτη, του επιτρέπει να οργώνει μια μεγάλη περιοχή και να αναγνωρίζει τις ύποπτες μυρωδιές. Κάνει πολύ καλή δουλειά και έχουμε εντοπίσει αρκετά  δολώματα». Μαζί με τον αδελφό του Κούκι (που δουλεύει στα Μετέωρα) βρέθηκαν στην Ελλάδα και είναι οι πρώτοι σκύλοι-ανιχνευτές για δηλητηριασμένα δολώματα σε όλα τα Βαλκάνια. O Kίκο είναι  διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά.

Η δουλειά της ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων του WWF στη Δαδιά ξεκινά όταν δεχτεί ένα τηλεφώνημα από έναν βοσκό που έχασε τα τσοπανόσκυλα του ή έναν κυνηγό το κυνηγόσκυλο του ή έναν πολίτη που έχει πληροφορία για ένα περιστατικό δηλητηρίασης. Στην Ισπανία εδώ και 20 χρόνια  πραγματοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων, ένα «αόρατο» έγκλημα στη φύση.

«Αφήνοντας τις φόλες στη φύση δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα. Με αυτές μπορείς να εξοντώσεις, να δηλητηριάσεις  τους γύπες, τους καθαριστές της υπαίθρου που τρώνε τελικά τα δηλητηριασμένα ζώα  και αυτό είναι η  μεγαλύτερη απειλή του είδους» υπογράμμισε η κ. Κρετ. Μόνο πέντε ζευγάρια Ασπροπάρη υπήρχαν το 2016,  το πιο απειλούμενο είδος στη Ελλάδα, στη Θράκη απέμειναν τα τέσσερα.

«Η αποστολή μας είναι ένα είδος πρόληψης,  πηγαίνουμε αμέσως και ψάχνουμε για τα δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα, όσο πιο γρήγορα δράσουμε περισσότερα ζώα και ειδικά γύπες θα σώσουμε. Άρα, έχει  σημασία η έγκαιρη προειδοποίηση  είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κόσμου» σημείωσε η κ Κρέτ.

Αν κάποιος γνωρίζει περιστατικά με φόλες μπορεί να καλέσει αμέσως την ομάδα ανίχνευσης που λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο Γραφείο WWF στη Δαδιά στο τηλέφωνο 25540-32 210.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση