Ένα απορριμματοφόρο γεμάτο υφάσματα αδειάζει σε χωματερή κάθε δευτερόλεπτο

Έκκληση στη βιομηχανία μόδας να ξανασκεφτεί τις μεθόδους παραγωγής υφασμάτων για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα σκουπιδιών που γεννά απηύθυναν η σχεδιάστρια μόδας Στέλα Μακάρτνεϊ (Stella MacCartney) και η Έλεν Μακάρθουρ.

Τα σχόλια της Βρετανής σχεδιάστριας έρχονται ως συνέχεια της έκθεσης «Μια νέα οικονομία υφασμάτων: Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της βιομηχανίας μόδας» που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Έλεν Μακάρθουρ.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι ένα απορριμματοφόρο γεμάτο με υπολείμματα-απορρίμματα υφασμάτων αδειάζει σε χωματερή κάθε δευτερόλεπτο! Υποστηρίζεται, επίσης, ότι λιγότερο από το 1% των φορεμένων ρούχων ανακυκλώνεται και παρουσιάζονται σχέδια για μια «νέα οικονομία υφασμάτων», στην οποία τα ρούχα θα σχεδιάζονται για να χρησιμοποιηθούν ξανά.

«Αυτό που με ενθουσιάζει στην έκθεση είναι ότι δίνει λύσεις σε μια βιομηχανία που γεννά απίστευτα πολλά απορρίμματα και είναι απίστευτα βλαβερή στο περιβάλλον» δήλωσε η Στέλα Μακάρτνεϊ. «Η έκθεση παρουσιάζει σε εμάς έναν οδικό χάρτη για να δημιουργήσουμε καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και καλύτερο περιβάλλον. Ανοίγει τη συζήτηση που θα μας επιτρέψει να βρούμε τρόπο να εργαστούμε από κοινού για να βελτιώσουμε τη βιομηχανία μας, για το μέλλον της μόδας και το μέλλον του περιβάλλοντος» τόνισε.

Η έκθεση έχει ήδη την στήριξη γιγάντων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Nike, H&M και Google. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι συγγραφείς καλούν το σύνολο της βιομηχανίας να αλλάξει πρακτική.

Αν όχι, διατείνονται ότι, έως το 2050, στη βιομηχανία της μόδας θα αντιστοιχεί το ένα τέταρτο των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η βιομηχανία μόδας θα είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση