Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες στη Γλυφάδα

Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ! Το νοσοκομείο για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες που έχει στήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, δίπλα στη θάλασσα, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. To σκηνικό του θυμίζει παραμύθι, αλλά είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες –το μεγαλύτερο της Μεσογείου- και στα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει και περιθάλψει πάνω από 1.300 τραυματισμένα και άρρωστα ζώα ενώ έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωση, ήταν 1994 όταν ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που τότε ονομαζόταν Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, κατάφερε να στήσει αυτό το πρότυπο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Η ανάγκη για τη δημιουργία του προέκυψε σαν φυσικό αποτέλεσμα της παρουσίας του Συλλόγου στην Ελλάδα, καθώς έδωσε το έναυσμα σε πολλούς συμπολίτες μας κάθε χρόνο, να επικοινωνούν μαζί του ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για τις τραυματισμένες χελώνες που συναντούσαν στις ακτές ή τη θάλασσα.

Η έναρξη λειτουργίας του υλοποιήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη, που παραχώρησε τον απαραίτητο χώρο στην 3η Μαρίνα, καθώς η εγγύτητα ενός χώρου περίθαλψης θαλάσσιων ζώων στο θαλασσινό νερό είναι καίριας σημασίας. Οι εθελοντές - διασώστες του ΑΡΧΕΛΩΝ όμως χρειάζονταν και κάποιον χώρο προφυλαγμένο από τα καιρικά φαινόμενα για να δουλέψουν και να διανυκτερεύσουν κοντά στα τραυματισμένα ζώα. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία δημιουργική λύση. Αυτή δεν ήταν άλλη από τα παλιά βαγόνια τρένου που δωρήθηκαν στον Σύλλογο από τον ΟΣΕ και έδωσαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις.

«Τότε υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια τρένου στο Κέντρο Διάσωσης και μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της, μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών» θυμάται ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής από το εξωτερικό του Κέντρου Διάσωσης. «Εμείς κάναμε μπάνιο με το λάστιχο, ενώ για τις χελώνες έπρεπε να φέρνουμε νερό από τη θάλασσα με κουβάδες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάναμε ήταν να χτίζουμε και να βάφουμε το Κέντρο ώστε να γίνει το μέρος το οποίο είναι σήμερα. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και το άλλο ως γραφείο, εργαστήριο και κοιτώνας. Σύντομα είχαμε υπαίθριες δεξαμενές και καθαρό νερό από μια αντλία και ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις αλλαγές», προσθέτει.

Μέσα στα χρόνια το Κέντρο Διάσωσης συνέχισε να αλλάζει, να ανανεώνεται και να πρωτοπορεί. Αυτή η πρότυπη μονάδα, που τώρα πια συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες παγκοσμίως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πολύ πρόσφατα, χάρη στη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ως ένα από τα πρώτα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας της χώρας μας.

Σήμερα, στον χώρο της Γλυφάδας τα υπό περίθαλψη ζώα δεν φιλοξενούνται πλέον σε αυτοσχέδιες πισίνες, αλλά σε 42 ειδικές δεξαμενές περίθαλψης και προετοιμασίας με αντλίες τελευταίας τεχνολογίας που φιλτράρουν, ανανεώνουν και θερμαίνουν το θαλασσινό νερό. Έτσι, πάνω από 1.300 ζώα έχουν φιλοξενηθεί και έχουν λάβει περίθαλψη στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Ιδιαίτερο τόνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου δίνουν τα 7 βαγόνια τρένου τα οποία χρησιμοποιούνται ως γραφεία, παρασκευαστήρια τροφής, κοιτώνες εθελοντών, μαγαζί δώρων και αποθήκη. Η τελευταία ανανέωση στο Κέντρο Διάσωσης έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον CMA CGM, έναν παγκόσμιο παίκτη που δραστηριοποιείται σε θαλάσσιες, χερσαίες, εναέριες και εφοδιαστικές λύσεις. «Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη διετή συνεργασία, αφού με την υποστήριξη του ομίλου χρηματοδοτήθηκε η πλήρης ανακαίνιση ενός από τα παλιά βαγόνια. Ο νέος χώρος φιλοξενεί τρία γραφεία και έναν χώρο παρουσιάσεων, συνεδριάσεων και εκπαίδευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πολυεπίπεδη εκπαιδευτική, οικολογική, συγκινητική, εμψυχωτική αλλά και ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρει η ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης, το έχει καταστήσει επίκεντρο ενδιαφέροντος για σχολεία από όλη την Αττική και επισκέπτες από όλον τον κόσμο που θέλουν να δουν το έργο της διάσωσης από κοντά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα των θαλασσών. Μεγάλη αξία δίνει στο Κεντρο Διάσωσης και η εμπειρία που αποκτούν οι εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, που συνδράμουν στην ενημέρωση των επισκεπτών, την φροντίδα των χελωνών και τις ποικίλες αξιόλογες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Μάθε πώς μπορείς να επισκεφτείς το Κέντρο Διάσωσης με το σχολείο, την οικογένεια ή την παρέα σου αλλά και πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ προσθέτοντας εμπειρίες, δεξιότητες ενεργή οικολογική δράση στη ζωή σου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση