Ένα προφητικό άρθρο του 1966 για την κλιματική αλλαγή

Όπως απέδειξε μελέτη του 2017, ο ενεργειακός γίγαντας ExxonMobil γνώριζε ότι την κλιματική αλλαγή την προκαλεί ο άνθρωπος ήδη από τη δεκαετία του 1970.

Όπως και για τους κινδύνους της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κι όμως παραπλάνησε εσκεμμένα την κοινή γνώμη και έκανε τα πάντα για να θέσει εν αμφιβόλω την άποψη της επιστήμης.

Μόνο που αποδεικνύεται πως οι πετρελαϊκές δεν ήταν οι μόνες που γνώριζαν. Το ίδιο έκανε και η βιομηχανία εκμετάλλευσης άνθρακα και μάλιστα ακόμα παλιότερα!

Ξαναδιαβάζοντας προσεκτικότερα άρθρο που είχε δημοσιευτεί το 1966 στο περιοδικό «Mining Congress Journal», αποκαλύπτεται πως οι μεγάλοι του κλάδου γνώριζαν για τον δικό τους ρόλο στην κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα μέσα της δεκαετίας του 1960!

Την αποκάλυψη έκανε ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, Chris Cherry, βρίσκοντας στο τεύχος του 1966 ένα άρθρο που έγραψε ο ίδιος ο James Garvey, πρόεδρος τότε της Bituminous Coal Research Inc.

Στο άρθρο πριν από 53 χρόνια, ο Garvey γράφει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ενδείξεις πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται ραγδαία ως αποτέλεσμα της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Αν ο μελλοντικός ρυθμός αύξησης συνεχίσει όπως είναι σήμερα, προβλέπεται πως … η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης θα αυξηθεί και πως τεράστιες αλλαγές θα συμβούν στα κλίματα της Γης ως αποτέλεσμα».

Και συνεχίζει εξίσου… προφητικά: «Τέτοιες αλλαγές στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν λιώσιμο των πολικών πάγων, το οποίο, με τη σειρά του, θα καταλήξει σε πλημμύρες στις παράκτιες πόλεις, περιλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου».

Μια γλαφυρή περιγραφή όσων ζούμε σήμερα…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση