«Ένιψε τας χείρας του» ο Β. Αποστόλου για τις παρακρατήσεις από τα δικαιώματα των αγροτών

Για οφθαλμοφανή αστοχία του εθνικού φακέλου, όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών, έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, προσθέτοντας ότι στο νέο ΠΑΑ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία. Όσον αφορά στο μείζον θέμα των παρακρατήσεων από τις κοινοτικές ενισχύσεις, που προκάλεσε την οργή των αγροτών και κτηνοτρόφων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προτίμησε να παίξει το ρόλο του… Πόντιου Πιλάτου και να «νίψει τας χείρας του», δηλώνοντας πως δεν εμπλέκεται το Υπουργείο σε αυτό το ζήτημα.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για την καταβολή στο λογαριασμό του δικαιούχου, στο ακέραιο, χωρίς καμία παρακράτηση, των ποσών που δικαιούται. Αυτό έγινε πράγματι όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε αγρότη απέναντι στον ΕΛΓΑ, την εφορία κ.λπ. και με ποιόν τρόπο αντλούνται χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,» δήλωσε με έμφαση ο Β. Αποστόλου.

Για τους κτηνοτρόφους, που ήταν ειδική περίπτωση λόγω διαχειριστικών σχεδίων κ.λπ., σύμφωνα με τον Υπουργό, το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, προσθέτοντας πως ήδη έχουν γίνει έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως η χώρα «βγήκε αλώβητη», δεν υπέστη καμιά δημοσιονομική διόρθωση.

Βέβαια, ο ίδιος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο λαθών:«Δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη, είτε σε επίπεδο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε σε επίπεδο περιφερειακό, στις πύλες κ.λπ. Υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων. Στήνουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μηχανισμό που να εξετάζει τα θέματα. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση