Έντομο «καταβροχθίζει» καλαμποκιές στην ανατολική Μακεδονία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας, έχει προκαλέσει το έντομο Diabrotica Virgifera («Διαβρώτικα»). Η έξαρση του πληθυσμού του διαβρωτικού εντόμου στους νομούς Σερρών, Δράμας, και Καβάλας, αλλά και στη Ροδόπη, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς.

Η εμφάνιση του συγκεκριμένου εντόμου στον ελλαδικό χώρο παρατηρήθηκε το 2013 και μέχρι σήμερα καταγράφεται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του.

«Οι πληθυσμοί τους είναι πλέον μεγάλοι και το πρόβλημα στον ελλαδικό χώρο γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Το έντομο πολλαπλασιάζεται γρήγορα και η καταπολέμησή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι διαχειμάζει κάτω από το χώμα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης.

Οι προνύμφες αρχικά προσβάλουν το φυτό στη ρίζα του και το ενήλικο έντομο, που μοιάζει με σκαθάρι, προσβάλλει το κοτσάνι.

diavrotika2 (600 x 514)

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική εποχή, με χαμηλή την τιμή του καλαμποκιού, έρχεται η μειωμένη παραγωγή του να αποτελέσει το καθοριστικό "κτύπημα" για τους παραγωγούς», υπογράμμισε ο κ. Μυστακίδης.

Τα ενήλικα έχουν μήκος 5-6 mm και τρέφονται στα φύλλα και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων κατά την άνθιση προκαλώντας μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης και σημαντικές απώλειες στην παραγωγή.

Παρότι η δυνατότητα των προνυμφών για μετακίνηση είναι σχετικά περιορισμένη, τα ενήλικα με την πτήση τους μπορούν να μετακινηθούν σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις.

diabrotika5 (600 x 409)

Το έντομο δεν τρέφεται από το σπόρο, επομένως θεωρείται απίθανη η μεταφορά με το σπόρο.

Είναι όμως δυνατό να μεταφερθεί με τη διακίνηση σπαδίκων αραβοσίτου, ολόκληρων φυτών ή χλωρών τμημάτων φυτών, καθώς και με τη μεταφορά χώματος από μολυσμένες περιοχές.

diabrotika6 (600 x 518)

Μέτρα αντιμετώπισης

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα:

1. Η αμειψισπορά θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης, καθώς τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές όπου ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά, σχεδόν ως μονοκαλλιέργεια.

2. Προσαρμογή της ημερομηνίας σποράς, ώστε η βλάστηση των σπόρων να μην συμπίπτει με την εκκόλαψη των αυγών.

3. Καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων από υπολείμματα φυτών και εδάφους όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.

4. Αποφυγή μεταφοράς ενσιρώματος από μολυσμένα χωράφια σε αμόλυντες περιοχές.

5. Παρακολούθηση της παρουσίας του εντόμου (συλλήψεις και συμπτώματα προσβολής), ώστε να διαπιστώνεται η ανάγκη και η κατάλληλη χρονική στιγμή για προστατευτικές ενέργειες.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Εκδήλωση στη Δράμα

diabrotika4 (584 x 600)

Με αφορμή την έξαρση του προβλήματος, το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας συνδιοργανώνει εκδήλωση με την περιφέρεια ΑΜΘ (ΔΑΟΚ Δράμας) και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Δράμας) που αφορά στην καταπολέμηση του διαβρωτικού εντόμου του καλαμποκιού, το οποίο πλέον απειλεί την ύπαρξη της καλλιέργειας του αραβόσιτου.

Συνεπώς, αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην καλλιέργεια του αραβόσιτου (Γεωπόνους, αγρότες, κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους κ.α.).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (5ο χλμ. Ε.Ο. Δραόμας - Θεσσαλονιόκης), την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 18:00.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση