ΈΝΤΟΝΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θα είναι πιο συχνά και έντονα τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια? ποιες είναι οι παράκτιες περιοχές του ελλαδικού χώρου που κινδυνεύουν από φαινόμενα κατάκλυσης και διάβρωσης? θα αυξηθεί η θερμοκρασία? Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ελληνικές θάλασσες.

«Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη στάθμη και το κυματικό κλίμα των ελληνικών θαλασσών, στην τρωτότητα των παράκτιων περιοχών και στην ασφάλεια θαλάσσιων και παράκτιων έργων» ήταν ο τίτλος του ερευνητικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ που παρουσιάστηκε σε ειδική ημερίδα του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων «παράκτιες περιοχές της Ελλάδας απειλούνται με πλημμύρες από κύματα μεγάλης κλίμακας, μέχρι το 2050, καθώς και την επόμενη πεντηκονταετία, μέχρι το 2100 ενώ σε ότι αφορά την θερμοκρασία αυτή αναμένεται να καταγράψει αύξηση 1 με 1,5 βαθμούς Κελσίου» τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Πρίνος, υπεύθυνος του ερευνητικού έργου.

Τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η εκπόνηση της έρευνας, σχεδιασμένης αποκλειστικά για τις ελληνικές θάλασσες (Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος), η οποία παρουσιάζει εμπεριστατωμένα τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα ατμοσφαιρικά και στα θαλάσσια χαρακτηριστικά (ατμοσφαιρική πίεση, άνεμοι, μέση στάθμη θάλασσας, κύματα, μετεωρολογική παλίρροια), στην τρωτότητα επιλεγμένων ελληνικών παράκτιων περιοχών σε κατάκλυση και διάβρωση, καθώς και στη λειτουργικότητα και ασφάλεια παράκτιων κατασκευών και λιμενικών έργων.
«Εξετάσαμε συνολικά 8 παράκτιες περιοχές επεσήμανε στην green agenda ο κ. Πρίνος. Από τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε εκτιμάται ότι θα προκληθούν προβλήματα με περισσότερο έντονους κυματισμούς και καταιγίδες σε Θράκη, Πελοπόννησο και Κρήτη. Για αυτό θα χρειαστούν παρεμβάσεις προστασίας. Λόγω των βοριάδων θα υπάρχουν διαφορές σε όλες τις περιοχές, στις οποίες έχουμε παρατηρήσει προβλήματα πλημμύρισης και διάβρωσης. Τα φαινόμενα καταιγίδων θα πλήξουν το Ιόνιο και τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας και η συχνότητα των βροχοπτώσεων μπορεί να είναι μικρής διάρκειας αλλά με μεγαλύτερη ένταση».
- Τον χειμώνα η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον (~0.5oC μέχρι 1.5oC την περίοδο 2020-2050).
- Η αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι θα είναι μεγαλύτερη (μέχρι περίπου 4oC ) ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα.
-Στην περιοχή του Β. Αιγαίου παρατηρείται αύξηση της έντασης των ακραίων Hs κατά την περίοδο 2001-2050, σε σχέση με την περίοδο 1951-2000. Το 2051-2100, παρατηρείται ελαφριά μείωση του ακραίου Hs.

-Στην περιοχή του Ν. Αιγαίου παρατηρείται αύξηση της ακραίας μετεωρολογικής παλίρροιας κατά την περίοδο 2001-2050, ταυτόχρονα με σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας εκτίμησης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!