Έντονο ενδιαφέρον για το σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών εντός του ΕΠΑΜΑΘ

Επιτυχημένη λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων ήταν η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Σήμανση Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών εντός του  Εθνικού Πάρκου  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» του Δήμου Νέστου που έγινε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τον ΤΟΕΒ Χρυσούπολης.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr η Ευτέρπη Πατετσίνη, υπεύθυνη του Προγράμματος Σήμανσης Ποιότητας τόνισε ότι «το συγκεκριμένο σήμα βραβεύει την ποιότητα  ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Είναι σημαντικό ακόμη ένα ποιοτικό προϊόν να αναγνωριστεί και ως τοπικό, δηλαδή να γίνει μια σύνδεση με τον τόπο που αυτό παράγεται. Στην ουσία είναι ένας εύκολος τρόπος να δώσουμε στο προϊόν ονομασία προέλευσης και άρα να πάρει και μια προστιθέμενη αξία σε σχέση με άλλα ίδια προϊόντα. Στην εκδήλωση μας ζητήθηκε να επαναληφθεί η συγκεκριμένη ημερίδα με στόχο αυτή την φορά το σήμα στον τουρισμό».

Η κ. Πατετσίνη αναφέρθηκε ακόμη στα βασικά πλεονεκτήματα και τον τρόπο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα.

«Υπήρξε ενδιαφέρον από έναν αγροτικό συνεταιρισμό, μια πτηνοτροφική μονάδα και μια μονάδα συσκευασίας κρεάτων ωστόσο στην περίπτωση ενός τοπικού σήματος όπως είναι το δικό μας για να υπάρχουν αποτελέσματα θα πρέπει να αποκτηθεί από αρκετούς χρήστες και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο για να μπορεί να είναι και αναγνωρίσιμο και να έχει μια δυναμική. Μέχρι στιγμής δύο επιχειρήσεις μια μονάδα φιλοξενίας στο Πόρτο Λάγος και ένας συνεταιρισμός σπαραγγοπαραγωγών στο Χρυσοχώρι Καβάλας έχουν αποκτήσει την εμπορική σήμανση» ανέφερε  η κ. Πατετσίνη.

Αναφορικά  με την ενημερωτική εκδήλωση  αναλύθηκαν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στο σήμα ποιότητας των επιχειρήσεων εστίασης και διαμονής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρυσουπόλεως Αθανάσιος Καβάζης. Τελευταίος απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Μάνος Κουτράκης.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Δρ. Μάνος Κουτράκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας για περισσότερες πληροφορίες και για να συμμετέχουν στο δίκτυο επιχειρήσεων και παραγωγών, οι οποίοι κατέχουν το Σήμα Ποιότητας & Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ.

Σήμανση ποιότητας και συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ

Ένα εμπορικό σήμα που σκοπό έχει να λειτουργήσει ως σύμβολο για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται/προσφέρονται στην Προστατευόμενη Περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ). Στόχος είναι η δημιουργία μοναδικής ταυτότητας για τα προϊόντα/υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα στην παραγωγική διαδικασία με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος της Προστατευόμενης Περιοχής.

Παράλληλα, η Σήμανση Ποιότητας αποτυπώνει τη δέσμευση για συνεργασία μεταξύ των φορέων, παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής με σκοπό την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Σήμανση Ποιότητας και Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ απευθύνεται σε παραγωγούς ή συνεταιρισμούς παραγωγών φυτικών (αγροτικών) προϊόντων και σε μονάδες συσκευασίας, σε εκτροφείς συστημάτων εκμετάλλευσης ζώων με βάση της αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας, σε χώρους διαμονής, όπως αστικά, αγροτικά ή παραδοσιακά ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, τουριστικοί οικίσκοι, κλπ καθώς επίσης και σε χώρους εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, κλπ. Αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σκοπό έχει την ανάδειξη και αναγνώριση των μονάδων που δραστηριοποιούνται σε μια προστατευόμενη περιοχή σεβόμενοι το περιβάλλον.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις

Ανάδειξη των πιστοποιημένων επιχειρήσεων του ΕΠ μέσω της συντονισμένης διαφήμισης και της προβολής τους σε εκθέσεις.

Δυνατότητα συλλογικής μελλοντικής ένταξης των τοπικών παραγωγών / επιχειρήσεων σε εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την πιστοποίηση.

Δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου επιχειρήσεων – παραγωγής- μεταποίησης- εμπορίας- υπηρεσιών με συνδετικό κρίκο το σήμα ποιότητας του Φ.Δ., το οποίο θα βοηθήσει στην ανάδειξη και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Δημιουργία μοναδικής ταυτότητας για τα προϊόντα / υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα στην παραγωγική διαδικασία με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος της Προστατευόμενης  Περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση