Έξαρση των υδροσιφώνων το 2013

Το 2013, το φαινόμενο των υδροσιφώνων παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας, καθώς έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 55 υδροσίφωνες, ενώ το 2012 καταγράφηκαν περίπου 25.
«Στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης, λόγω δηλ. της θερμότερης ατμόσφαιρας, αλλά και θερμότερης επιφάνειας της θάλασσας, η εμφάνισή τους ευνοείται περισσότερο. Έτσι είναι πιθανό να εμφανίζονται υδροσίφωνες ολοένα και πιο συχνά και σε περισσότερες θαλάσσιες περιοχές και μάλιστα πιθανόν είναι σφοδρότεροι και πιο επικίνδυνοι και καταστρεπτικοί επεσήμανε ο Μιχάλης Σιούτας, μετεωρολόγος και ειδικός σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συστηματικής έρευνας τα τελευταίας 15ετίας, υδροσίφωνες παρατηρούνται τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο πέλαγος. Συχνά μάλιστα έχουν καταγραφεί και οικογένειες υδροσιφώνων, δηλαδή πολλαπλοί ταυτόχρονα ή με διαφορά μερικών λεπτών της ώρας. Η μεγαλύτερη συχνότητα υδροσιφώνων έχει εντοπιστεί στα βόρεια της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Λασιθίου και του Ηρακλείου. Στις περιοχές αυτές μάλιστα, εμφανίζονται και οικογένειες σιφώνων θάλασσας, όπως ήταν η περίπτωση νωρίς το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 2002 που εμφανίσθηκαν 14 σίφωνες σε διάστημα 90 λεπτών. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του μικρού νησιού Δία και Ηρακλείου εμφανίσθηκαν περίπου 30 σίφωνες στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, σε διάστημα περίπου δυόμισι ωρών (8:30 με 11:00 π.μ.). Πολύ πρόσφατα επίσης, τις πρωινές ώρες της 2ας Οκτωβρίου 2013, παρατηρήθηκαν 15 υδροσίφωνες στην περιοχή της Σητείας και 3 στο κόλπο βόρεια του Ηρακλείου. Συχνά παρατηρούνται επίσης και στο Ιόνιο, όπως στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της Κέρκυρας, αλλά και στη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, καθώς επίσης και στη Ρόδο, όπου σημειώθηκε ισχυρός υδροσίφωνας, πρόσφατα τις πρωινές ώρες της 17 Οκτωβρίου 2013.

 Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη συχνότητα των υδροσιφώνων γεγονός που οφείλεται κυρίως στη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, που το μήνα αυτό κατά κανόνα είναι η υψηλότερη του έτους. Στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται το φθινόπωρο και ακολουθεί το καλοκαίρι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!