Έξι αναγκαία μέτρα για τους λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Με πρωτοβουλία της διοίκησης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τηλεδιάσκεψη για το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου σε σκύλο οικογένειας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, στην περιοχή του καταφυγίου Μπάφι.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος, εκτός από τη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, καθώς και της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων μεταξύ των οποίων:

  • Πύκνωση των περιπολιών και της παρουσίας στελεχών της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του λύκου στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
  • Μοίρασμα φυλλαδίων με χρήσιμες οδηγίες στους επισκέπτες, σχετικά με την απαγόρευση εισόδου κατοικίδιων στον Εθνικό Δρυμό, καθώς και την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα.
  • Δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.
  • Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού και προετοιμασία για ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων ενεργητικής απώθησης ζώων που παρουσιάζουν ανεπιθύμητη συμπεριφορά και χαρακτηριστικά εξοικείωσης στην ανθρώπινη παρουσία.
  • Κατάρτιση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της «Καλλιστώς» σε θέματα και τεχνικές διαχείρισης περιστατικών αλληλεπίδρασης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.
  • Έναρξη διαδικασίας εκπόνησης πρωτόκολλου διαχείρισης περιστατικών αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και λύκων και θεσμοθέτησή του με Υπουργική Απόφαση, κατ’ αναλογία αντίστοιχου πρωτόκολλου που ισχύει για την Αρκούδα.

Τέλος, σημειώνεται στην ενημέρωση, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τη θέση της για την ανάγκη εκπόνησης και θεσμοθέτησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο που, δυστυχώς, δεν υπάρχει στη χώρα μας, ενώ παραμένει απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό δράσεων και διαχειριστικών πρακτικών με στόχο την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου-λύκου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσαν την ΚΑΛΛΙΣΤΩ ότι έχει ήδη περιλάβει στο τριετές Σχέδιο Δράσης του την κατάρτιση σχετικού Σχεδίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση