ΕΞΥΠΝΑ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Απλούς, εύκολους τρόπους και τρικ για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σας παρουσιάζει η Greenagenda.gr, όπως τις συγκέντρωσε ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός - MSc in Energy και Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Αναλυτικά:

Η ιδανική θερμοκρασία για να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη τον χειμώνα είναι 19-21 βαθμοί κελσίου.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζετε για αρκετές ώρες.

Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1-2% σε ενέργεια.

Αποφύγετε να κλείνετε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής.

Διατηρείτε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο θερμοστάτη της θέρμανσής σας

Σφραγίστε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να έχει διαρροή. Καλύψτε τρύπες από σωλήνες αλλά και τις πρίζες γιατί ένα ποσοστό θερμότητας χάνετε από εκείνα τα σημεία.

Προγραμματίστε προσεκτικά τις ώρες θέρμανσης, καθώς και το χωρισμό του συστήματος σε ζώνες, για να βελτιστοποιήσετε τη χρήση της ενέργειας.

Εξαερώνετε περιοδικά τα καλοριφέρ. Ποτέ δε σκεπάζουμε τα θερμαντικά μας σώματα με καλύμματα. Αν μας φαίνονται αντιαισθητικά είναι προτιμότερο να δαπανήσουμε κάτι παραπάνω και να αγοράσουμε διακοσμητικά σώματα.

Χαμηλώστε και κλείστε τα σώματα, σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Η κατανάλωση θα μειωθεί στο 15-20%

Ελέγχετε τακτικά και σχολαστικά για τυχόν διαρροές θερμότητας. Η βελτίωση της αεροστεγανότητας μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα τοποθετώντας περιμετρικά του κουφώματος μια αεροστεγανωτική ταινία.

Διατηρείτε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα σε όλους τους χώρους που υπάρχει σε λειτουργία καλοριφέρ.

Αερίστε τους εσωτερικούς χώρους μόνο όταν δεν λειτουργεί το καλοριφέρ ιδανικά το μεσημέρι.

Αν οι κρεβατοκάμαρες βλέπουν βορινά τότε κλείστε τα παντζούρια για να μπορέσετε να μειώσετε και άλλο τις απώλειες θερμότητας μέσα από κάθε δωμάτιο.

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικό θερμοστάτη του καλοριφέρ για να ελέγχετε το πότε ανοίγετε και το πότε κλείνετε τη θερμοκρασία. Έτσι μπορείτε να ρυθμίσετε να ανάβει 2 ώρες πριν ξυπνήσετε για είστε πιο άνετοι μέσα στο σπίτι.

Από τις πλευρές, που μπαίνει ο ήλιος χρησιμοποιήστε κουρτίνες ανοιχτόχρωμες για ζεσταίνονται με φυσικό τρόπο εκείνοι οι χώροι και κρατήστε μέχρι και τη δύση του ηλίου εκείνα τα παράθυρα ανοιχτά για να διατηρούν μια καλή θερμοκρασία.

Αν έχετε τζάκι τότε κάθε νύχτα κλείνετε το κάλυμμα που έχει εσωτερικά γιατί μεγάλο ποσό ενέργειας, διαφεύγει από εκεί.

Εγκαταστήστε ένα σύστημα αντιστάθμισης για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.

Εγκαταστήστε θερμοστάτες χώρου εάν έχετε μονοκατοικία. Σε πολυκατοικίες πρέπει να γίνει ταυτόχρονη εγκατάσταση σε συνδυασμό με θερμιδομετρητές. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης και μειώνει την κατανάλωση.

Αποφύγετε να κλείνετε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση