Έξυπνες συσκευές με… οικολογική συνείδηση στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Έξυπνες συσκευές που δημιουργούν δίκτυα και ηλεκτρικές συσκευές με… οικολογική συνείδηση εγκατέστησε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο δημαρχείο Πανοράματος με στόχο την ενεργή συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των δημοτικών του υπαλλήλων στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η πρωτοβουλία έχει τίτλο «GREENSOUL - Eco-aware Persuasive Networked Data Devices for User Engagement in Energy» και είναι 100% χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της χρηματοδότησης δράσεων έρευνας και καινοτομίας του Horizon 2020. Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αποτελεί την περιοχή εφαρμογής για την Ελλάδα και ουσιαστικά επικουρεί το ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και άλλους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και εταιρείες της Ευρώπης (εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν άλλοι οκτώ φορείς από Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία).

Δοκιμαστικά, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε έξι πιλοτικά κτήρια σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες, τα οποία διαθέτουν διαφορετικές εγκαταστάσεις και παρουσιάζουν διαφορετική χρήση, εξασφαλίζοντας την ανάλυση των επιπτώσεων του GreenSoul σε επίπεδο διαφορετικών κρατών και κτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ICT που ενημερώνει τους χρήστες για τις ενεργειακές τους συνήθειες, μελετά την οικολογική τους συμπεριφορά, αναλύει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων πειθούς και παρέχει κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα για την απόδειξη της εφικτότητας των προτεινόμενων αλλαγών. Ουσιαστικά με τις δράσεις του προγράμματος θα επιτευχθεί υψηλότερη ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτήρια, μεταβάλλοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κοινόχρηστες συσκευές (φώτα, εκτυπωτές, κλιματισμό) καθώς και προσωπικές συσκευές (ατομικές συνδεόμενες συσκευές) που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Αναφερόμενος στη σημασία του εν λόγω προγράμματος ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, υπενθύμισε ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ήδη υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων», μια πρωτοβουλία δημάρχων 2000 και πλέον πόλεων της Ευρώπης, με το οποίο δεσμεύεται για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020 και παράλληλα, έχει υπογράψει και το Έγγραφο Στρατηγικής Πολιτικής City-SEC που περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης για ένα καθαρότερο αστικό περιβάλλον και προσθέτει: «Στόχος μας είναι μέσω του προγράμματος GREENSOUL αφενός να εισαχθεί νοημοσύνη στις συσκευές ώστε να είναι εφικτό να αποφασίζουν αυτόνομα για την κατάσταση λειτουργίας τους με γνώμονα τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι δημοτικοί μας υπάλληλοι να αλλάξουν τις ενεργειακά καταναλωτικές τους συνήθειες».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του GREENSOUL έγιναν τεχνικές παρεμβάσεις στα κτήρια οι οποίες συνοδεύονται από προγράμματα εκπαίδευσης και κινητοποίησης των χρηστών μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον στο κτήριο του Δημαρχείου Πυλαίας-Χορτιάτη τοποθετήθηκαν «Έξυπνες Πρίζες» και ειδικοί αισθητήρες σε καταναλώσεις εξοπλισμού γραφείου (Η/Υ, εκτυπωτές κλπ.), εγκατάσταση Φωτισμού Γραφείων/Διαδρόμων και εγκατάσταση Κλιματισμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγράμματος τα αναμενόμενα αποτελέσματα μεταξύ άλλων είναι:

  • Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης, παραγωγής και εκπομπής ρύπων
  • Ευρεία ενεργοποίηση καινοτόμων λύσεων για την ενεργειακή αποδοτικότητα
  • Μεγαλύτερη καταναλωτική επίγνωση και δέσμευση στην ενεργειακή αποδοτικότητα
  • Αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων ως πολλαπλασιαστές των προτεινόμενων λύσεων του GREENSOUL

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση