Έξυπνη στάση με οργανικά φ/β, «πράσινη» ξαπλώστρα θαλάσσης και ηλεκτροκίνητο made in Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η έξυπνη στάση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη χρήση εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί να συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο καθώς και το φως. Αυτό τη μετατρέπει σε ενεργειακά αυτόνομη, ενώ μπορεί να είναι λειτουργική για τον επιβάτη. Αυτή η έξυπνη στάση παρουσιάστηκε στη Nanotechnology EXPO 2020, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Ο χρήστης της στάσης πλέον περιμένει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ και παράλληλα μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω του παρεχόμενου Wi-Fi ή να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο ενσύρματα (μέσω θύρας USB) ή ασύρματα. Το υλικό δεν αξιοποιεί μόνο τον ήλιο, αλλά προστατεύει τον επιβάτη από τις υψηλές θερμοκρασίες», είπε στη Greenagenda.gr ο Νικόλαος Καραγιώργος, sales manager της εταιρείας Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

H «έξυπνη» στάση, η οποία διαθέτει φωτιζόμενες επιγραφές, μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε πόλη ή χωριό της χώρας. ««Τις βραδινές ώρες η τεχνολογία oled, μια πλαστική μεμβράνη που εκτυπώνεται, μόλις ανάψει βοηθά να γίνεται ευδιάκριτη για τους διερχόμενους οδηγούς η στάση του λεωφορείου, δηλαδή πρόκειται για έναν ηλεκτρικό ανακλαστήρα. Τα δικά μας φωτοβολταϊκά είναι εκτυπωμένα, οργανικά, εύκαμπτα, χρωματίζονται και διαπερνώνται από το φως για την παραγωγή ενέργειας, δεν αντλούν μόνο ενέργεια από τον ήλιο, αλλά από οποιαδήποτε πηγή φωτός. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα φωτιστικό σώμα πάνω ή κοντά από τη στάση, αντλεί κάποιου είδους ενέργεια».

Εκτός από τη συγκεκριμένη καινοτομία το ενδιαφέρον των επισκεπτών της NANOTEXNOLOGY 2020 EXPO, κεντρίζουν και άλλα προϊόντα made in Greece που παρέχουν αναβαθμισμένες ενεργειακά αυτόνομες λύσεις με τη χρήση οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Ο Νικόλαος Καραγιώργος παρουσίασε τη γκάμα των προϊόντων στη Greenagenda.gr.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ελληνικό ηλεκτρικό όχημα μετά τη συνέργεια της OET με την εταιρεία ECO SUN. Πρόκειται για ένα μίνι φορτηγάκι για επαγγελματική χρήση το οποίο είναι αρκετά βολικό μέσα στην πόλη και βέβαια φιλικό στο περιβάλλον.

«Τα φωτοβολταϊκά μας μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του οχήματος όπως στα πλαϊνά και την οροφή του με σκοπό την καλύτερη απόδοση και την αυτονομία του», ανέφερε ο κ. Καραγιώργος.

Αναβαθμισμένες είναι, επίσης, οι αυτόνομες ενεργειακές λύσεις της OET στις παραλίες με τις μεταλλικές ξαπλώστρες και τις πέργκολες για τη σκίαση των λουόμενων. Με τα οργανικά φωτοβολταϊκά στο στέγαστρό τους, λειτουργούν ως σταθμός φόρτισης για κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Οι ξαπλώστρες και οι πέργκολες συνοδεύονται από ένα φορητό ψυγείο ώστε να διατηρούνται δροσερά τα αναψυκτικά. Επιπλέον παρέχεται σκίαση για την προστασία του λουόμενου από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Το υλικό είναι ανακυκλώσιμο, η ξαπλώστρα φέρει πάνελ εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών τα οποία τροφοδοτούν ένα μικρό ηλεκτρικό κύκλωμα που αποθηκεύει την παραγόμενη ενέργεια.

Ο ενεργειακός υαλοπίνακας παράγει ενέργεια χωρίς να περιορίζει τη θέαση προς τα έξω. Μπορεί να τοποθετηθεί σε πολυκατοικίες ή σε κάθε σπίτι. «Ο ενεργειακός υαλοπίνακας μπορεί να τοποθετηθεί σε κατοικίες αλλά σήμερα είναι πιο συμφέρουσα λύση να τοποθετηθεί σε πολυκατοικίες. Οι δοκιμές που έγιναν απέδειξαν την ανθεκτικότητα του υλικού. Ο χρήστης κερδίζει από την πρώτη ακτίνα φωτός μέχρι και την τελευταία και να εκμεταλλεύεται περισσότερες επιφάνειες», ανέφερε ο κ. Καραγιώργος.

Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα υψηλής προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως nano-μάσκες, νανοφίλτρα κ.ά.

Ταυτόχρονα, ένα αντισηπτικό και ταυτόχρονα καλλυντικό σπρέι χεριών το οποίο αδρανοποιεί τον κορωνοϊό, αλλά και μία αντιγηραντική αντιοξειδωτική κρέμα προσώπου η οποία προστατεύει από τη μπλε ακτινοβολία (blue light), δημιουργήθηκαν με τη χρήση νανοτεχνολογίας. Και τα δύο αυτά προϊόντα αναμένεται να πιστοποιηθούν τους προσεχείς μήνες προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορωνοϊό.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογία ΑΠΘ, τόνισε στη Greenagenda.gr ότι «ουσιαστικά έχουμε εκθέματα από ελληνικές εταιρείες που είναι πλέον προϊόντα τα οποία βγαίνουν στην παγκόσμια αγορά με αξιώσεις».

Για πρώτη φορά το Διεθνές Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2020, το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στη ΝΑ Ευρώπη, πραγματοποιείται VIRTUAL & LIVE στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση των καινοτόμων προϊόντων διεξάγεται έως τις 10 Ιουλίου, στο Porto Palace.

Πρωτοπόρες εταιρείες, πολλές από αυτές με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μέλη του δυναμικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A) εκθέτουν για πρώτη φορά εφαρμογές που αφορούν στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των εύκαμπτων ηλεκτρονικών (αισθητήρες, wealables, φωτισμός, οθόνες, δομικά υλικά, συστήματα θέρμανσης και ψύξης κ.ά).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση