«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Τη σύμβαση για την κατασκευή του «EuroAsiaInterconnector», του έργου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω ενός ενιαίου καλωδίου, συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών χωρών στο «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία.

Μάλιστα η υπογραφή της σύμβασης χαρακτηρίστηκε ιστορική και προβλέπει την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης με κατάληξη στην Αττική.

Η σύμβαση αφορούσε στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών, τεχνικών, τεχνολογικών και βυθομετρικών μελετών του καλωδίου, το οποίο ανήκει στα Projects of CommonInterest, των έργων στρατηγικού ενδιαφέροντος της ΕΕ, αποκτώντας την απαραίτητη προτεραιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει την σύντμηση όλων των χρόνων που απαιτούνται για την ωρίμανση των μελετών, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.

Το συγκεκριμένο έργο απαντά 100% στις πολιτικές της ΕΕ για την ενέργεια, αφού πληροί τους Ευρωπαϊκούς στόχους των διασυνδέσεων, δημιουργεί ενεργειακά ασφάλεια, ενώ παράλληλα, αλλάζει και τα δεδομένα στις πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (είναι γνωστό ότι σήμερα η ΕΕ εισάγει το 60-70% της απαιτούμενης ποσότητας φυσικού αερίου για αυτό τον σκοπό, από τη Ρωσία).

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έχει να κάνει σε πρώτη φάση με αυτά του Ισραήλ, σε δεύτερο χρόνο με αυτά της Κύπρου και μακροπρόθεσμα με αυτά νοτίως της Κρήτης. Η χρηματοδότησή του, γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικτυώνοντας την Ευρώπη 2014-2020» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα αλλά και από ιδιωτικά κεφάλαια σε ποσοστό 20%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση