Οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στη διάσωση του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, όπως αποδείχθηκε από την πιλοτική χρήση τους σε δύο προστατευόμενες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του έργου LIFE EL-BIOS.
Το έργο LIFE EL-BIOS (συνολικού προϋπολογισμού 2.571.132€) συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο, με βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας, που:
● θα συγκεντρώνει πληροφορίες και δεδομένα από υφιστάμενες ελληνικές βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας που δεν επικοινωνούν σήμερα μεταξύ τους, και
● θα συνδυάζει και θα διαχέει με εύκολο τρόπο στους ενδιαφερομένους, τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τον πλούτο της ζωής στην Ελλάδα (μέσω διαβαθμισμένης πρόσβασης).
Πλέον του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος για τη Βιοποικιλότητα της χώρας, μια από τις δράσεις του έργου αφορά στην πιλοτική χρήση καινοτόμων μεθόδων για την καταγραφή δεδομένων βιοποικιλότητας σε προστατευόμενες περιοχές.
Μετά από ενδελεχή διερεύνηση όλων των υφιστάμενων τεχνολογιών αιχμής που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο για την καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, επιστήμονες από:
● το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ – ΤΑΤΜ) και
● το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (T.H.M.M.Y.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
εξήγαγαν λεπτομερή και ολοκληρωμένα δεδομένα βιοποικιλότητας μέσω:
● μη-επανδρωμένων συστημάτων εναέριας χαρτογράφησης (Unmanned Aerial Vehicles - UAVs),
● συστημάτων επίγειας χαρτογράφησης,
● αυτόνομων επίγειων δικτύων, χωρικά κατανεμημένων ασύρματων αισθητήρων,
● κύβων δεδομένων Παρατήρησης Γης (Earth Observation Data Cubes).
Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ – ΤΑΤΜ), με την υποστήριξη ομάδας πεδίου της εταιρείας Όλυμπος Εταιρεία Μελετών, κατέγραψαν περισσότερα από 2 Terabyte δεδομένα βιοποικιλότητας από τη Βάλια Κάλντα και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.
1_ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ : Ομάδα επιστημόνων του έργου LIFE EL-BIOS στο πεδίο
Με τη χρήση των μη-επανδρωμένων συστημάτων εναέριας χαρτογράφησης (Unmanned Aerial Vehicles - UAVs) πραγματοποιήθηκε καταγραφή εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης στις πιλοτικές περιοχές. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε 3 ειδών μη επανδρωμένα συστήματα:
● σταθερής πτέρυγας με πολυφασματικό αισθητήρα,
● τετρακόπτερο με LiDAR (Light Detection And Ranging) αισθητήρα,
● τετρακόπτερο με έγχρωμο RGB αισθητήρα.
4_UAV_3: Μη-επανδρωμένο σύστημα εναέριας χαρτογράφησης (UAV)
2_UAV_1 & 3_UAV_2: Καταγραφή δεδομένων μέσω μη-επανδρωμένων συστημάτων εναέριας χαρτογράφησης (UAVs)
Οι εικόνες έχουν καταγράψει την ανακλώμενη από τα οικοσυστήματα της περιοχής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο ορατό, αλλά και μη ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η ανάλυση των εικόνων με ειδικούς αλγόριθμους θα επιτρέψει την εξαγωγή δεικτών βιοποικιλότητας για τις πιλοτικές περιοχές καθώς και δεικτών για την υγεία και την κατάσταση διατήρησης των οικοσυστημάτων της περιοχής.
Παράλληλα, σε κατάλληλα επιλεγμένες δειγματοληπτικές περιοχές, συλλέχθηκαν τρισδιάστατα νέφη σημείων μέσω τριών διαφορετικών τύπων τρισδιάστατων σαρωτών laser. Τα συστήματα επίγειας χαρτογράφησης περιλάμβαναν:
• Terrestrial Laser Scanners,
• Δέκτες GNSS,
• Σύστημα SLAM.
5_ΕΠΙΓΕΙΑ_1 & 5_ΕΠΙΓΕΙΑ_3 & 5_ΕΠΙΓΕΙΑ_4 & 5_ΕΠΙΓΕΙΑ_5: Συστήματα επίγειας χαρτογράφησης
5_ΕΠΙΓΕΙΑ_2 : Συστήματα επίγειας χαρτογράφησης