Έρευνα: Έβδομη από το τέλος η Ελλάδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Φτωχές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα στην προσπάθεια της να επιτύχει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτό αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα του μη κυβερνητικού φορέα CAN Climate Action Network Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και εξετάζει εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την περιβαλλοντική τους δράση, προκειμένου να καλύψουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και να συνεισφέρουν περισσότερο στις υφιστάμενες προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, η επίδοση της Ελλάδας όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, χαρακτηρίζεται ως «φτωχή» (poor) και βαθμολογείται ποσοστιαία με 32% με κριτήριο την προσπάθεια της χώρας κατά της κλιματικής αλλαγής. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας αποφεύγει μόλις και μετά βίας την αμέσως επόμενη επί τα χείρω λίστα με τις χώρες «πολύ φτωχής» απόδοσης.

Η Ελλάδα δείχνει ότι καταβάλλει προσπάθεια, αλλά έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και οι ενδιάμεσοι στόχοι, που πιάνει, είναι κατά κανόνα εύκολο στο να επιτευχθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, χώρες όπως η Κροατία, η Ρουμανία και η Ελλάδα δεν είναι δεκτικές στο να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξες πολιτικές για το περιβάλλον.

Βέβαια η Ελλάδα δεν είναι η τελευταία, καθώς πίσω της βρίσκονται η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και η Πολωνία, που σαφέστατα έχουν πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Στην κορυφή της λίστας με την καλύτερη συνολική προσπάθεια και βαθμολόγηση για την επίτευξη των Στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η Σουηδία και έπονται η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ωστόσο καμία χώρα της ΕΕ δεν πιάνει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, καθώς όλες αποτυγχάνουν να έχουν μία ικανοποιητική επίδοση τόσο στην φιλοδοξία, όσο και στην πρόοδο, την οποία επιδεικνύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τον λόγο αυτό, η πρώτη θέση στην έρευνα δεν ανήκει σε καμία χώρα και η Σουηδία υπερτερεί, σε σχέση με όλες τις άλλες, αλλά και η ίδια δεν πιάνει τους στόχους.

Αξίζει να σημειωθεί η καλή θέση της Πορτογαλίας, η οποία έχει δεσμευτεί να απαλλαγεί εντελώς από την εξάρτηση της από τον άνθρακα μέχρι το έτος 2030, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να γίνει πιο φιλική περιβαλλοντικά σε πεδία όπως οι μεταφορές, η γεωργία κ.ά..

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση