Έρευνα ΑΠΘ: Το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη διατροφή ορνίθων

Το εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημοσίευσε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό (Antioxidants-MDPI) σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που εξήχθησαν στα πλαίσια της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου OliveFeed Τ2ΕΔΚ-03891. Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο, στην αγγλική γλώσσα, ΕΔΩ.

Στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις υδατικού εκχυλίσματος, που προέκυψε από φύλλα ελιάς (δειγματοληψίες από τη περιοχή της Λακωνίας), όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη διατροφή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής κατεύθυνσης. Στην εργασία μελετώνται οι επιδράσεις του εκχυλίσματος στην ποιότητα κρέατος εστιάζοντας κυρίως στους αντιοξειδωτικούς παραμέτρους.

Πραγματοποιήθηκε πείραμα διάρκειας 42 ημερών όπου χορηγήθηκαν τέσσερις διαφορετικές διατροφικές επεμβάσεις σε κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής ηλικίας εκατό σαράντα οχτώ ημερών. Η αξιολόγηση των αντιοξειδωτικών παραμέτρων πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένα σωματικά μέρη των ζώων (στήθος, μηρό και συκώτι). Η έρευνα καταλήγει ότι η συμπερίληψη 1% εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στη διατροφή των ορνίθων μπορεί να μετριάσει την οξείδωση στο κρέας και ίσως να βελτιώσει και τη ποιότητά του.

«Πλησιάζοντας στη λήξη του έργου Olivefeed ήδη έχουν αρχίσει να παράγονται χρήσιμα αποτελέσματα που ενισχύουν την επίτευξη των στόχων του έργου. Έπονται και άλλα σημαντικά αποτελέσματα τα οποία θα εστιάσουν στις αυγοπαραγωγές όρνιθες», καταλήγει η ενημέρωση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση