Έρευνα για Θεσσαλονίκη: Παρότι ανακυκλώνουν, πετούν τα τηγανέλαια σε νεροχύτες, τουαλέτες και κάδους

Στον νεροχύτη της κουζίνας και στην τουαλέτα απορρίπτονται σε συντριπτικό ποσοστό τα οικιακά τηγανέλαια στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Την έρευνα, σε δείγμα 1.429 δημοτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, διενήργησαν οι διδάκτορες μηχανολόγοι Μηχανικοί στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Άννα Ξηρογιαννοπούλου και Βικτωρία Αθανασίου.

«Πραγματοποιήσαμε μία διαδικτυακή ποιοτική έρευνα από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2023 για να διερευνήσουμε την τρέχουσα κατάσταση, τις συνήθειες, τις πρακτικές και τις απόψεις των δημοτών σχετικά με τη διαχείριση τηγανέλαιων» εξήγησαν. Όπως προέκυψε, από το 87% των ερωτηθέντων που ανακυκλώνει τα παραδοσιακά υλικά (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, συσκευασίες, κ.ά), μόνο 1 στους 3 ανακυκλώνει τηγανέλαια. Το 66% των δημοτών δηλώνει ότι γνωρίζει για την ανακύκλωση τηγανέλαιων και από αυτούς λιγότερο από 1 στους 3 τα ανακυκλώνει. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μη ορθής διαχείρισης των οικιακών τηγανέλαιων. «Δυστυχώς οι δημότες παρουσιάζονται αδαείς και εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι όσον αφορά την πληροφόρηση που έχουν από τους δήμους και το κράτος όσον αφορά την ανακύκλωση των οικιακών τηγανέλαιων» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ξηρογιαννοπούλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των συμμετεχόντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης από τους φορείς και το 90% των δημοτών που ανακυκλώνουν τηγανέλαια, το πράττουν μία φορά ή σπανιότερα από 1 φορά το μήνα. Όσοι πάλι ανακυκλώνουν, 3 στους 4 τα μεταφέρουν στα Super Markets ενώ το 46% εξ αυτών, διανύουν πάνω από 500 μέτρα για να τα απορρίψουν στους ειδικούς χώρους συλλογής.

«Αποδέκτες της παράνομης διάθεσης τηγανέλαιων στο σύνολο των συμμετεχόντων είναι ο νεροχύτες της κουζίνας (48%), η τουαλέτα (22%) και οι κάδοι κοινών απορριμμάτων (20%). Οι υπόλοιποι σε αυλή, γλάστρες, δημόσιες αποχετεύσεις και δημόσιο χώρο» τονίζεται στην έρευνα.

Το 72% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ο κυριότερος λόγος μη συμμετοχής στην ανακύκλωση τηγανέλαιων είναι η άγνοια περί της ανακύκλωσης οικιακών τηγανέλαιων (δεν γνωρίζουν ότι ανακυκλώνονται, ή δεν γνωρίζουν που να τα μεταφέρουν, ή δεν γνωρίζουν τη διαδικασία). Επιπλέον, προκύπτει ότι η επιβράβευση της ανακύκλωσης τηγανέλαιων (οικονομική ή άλλου είδους) θα αποτελούσε μόνο για το 49% των δημοτών κίνητρο να συμμετάσχουν.

«Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις πρακτικές διαφήμισης και ενημέρωσης από την Πολιτεία και τις δημοτικές αρχές για το θέμα αυτό. Τα ευρήματά μας, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς ή λανθασμένης διαχείρισης των τηγανέλαιων, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της συλλογής τους από τα νοικοκυριά, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την επίτευξη του στόχου της ΕΕ» καταλήγουν οι ερευνήτριες. Για τις ίδιες απαιτούνται ισχυρές διαφημιστικές εκστρατείες, πυκνότερο δίκτυο συλλογής και ανάγκη αναπροσαρμογής και διαφορετικής προσέγγισης από δήμους και κράτος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση