Έρευνα: Οι κάστορες μειώνουν τις πλημμύρες, περιορίζουν τη μόλυνση (vid)

Οι κάστορες έχουν ελαττώσει τις πλημμύρες και έχουν μειώσει τη μόλυνση, ενώ ενίσχυσαν τον πληθυσμό ψαριών, αμφίβιων και πουλιών, σύμφωνα με πενταετή μελέτη που έγινε στο Ντέβον.

Σύμφωνα με την έρευνα ομάδας επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπράζιερ του πανεπιστημίου του Έξετερ, ο θετικός αντίκτυπος από τους κάστορες υπερέχουν των αρνητικών συνεπειών, αφού το είδος έχει μετρήσιμα οφέλη για την άγρια πανίδα και τον άνθρωπο.

Κάστορες που ξέφυγαν από την αιχμαλωσία βρέθηκαν να ζουν στη φύση, στον ποταμό Ότερ στο Ντέβον, το 2013. Όταν τα σχέδια για την εξόντωσή τους προκάλεσαν αντιδράσεις, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε να γίνει μια επιστημονική έρευνα.

Ο αριθμός των καστόρων που ζουν στον ποταμό έχουν αυξηθεί από δύο ζευγάρια αναπαραγωγής του ήταν το 2015 σε τουλάχιστον 8 ζευγάρια, αφού σήμερα το φυτοφάγο τρωκτικό έχει επεκταθεί και στους παραποτάμους.

Ανάμεσα στις θετικές συνέπειες από την παρουσία των καστόρων στην περιοχή είναι πως κατασκεύασαν έξι φράγματα, κόντρα στο ρεύμα, στο χωριό East Budleigh που τείνει να πλημμυρίζει. Τα φράγματα επιβράδυναν τη ροή των πλημμυρικών υδάτων προς το χωριό.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι κάστορες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο φιλτράρισμα ρύπων στο ποτάμι, όπως η κοπριά και τα λιπάσματα. Ακόμη, οι νέοι υγρότοποι που δημιούργησαν οι κάστορες ωφέλησαν πτηνά, όπως ο νεροκότσυφας και η αγριόπαπια και παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός των ψαριών που ζουν στις λιμνούλες που σχηματίζουν τα φράγματα είναι 37% μεγαλύτερος από άλλα σημεία του ποταμιού.

Στον αντίποδα, τα φράγματα που φτιάχνουν οι κάστορες έχουν ως συνέπεια να πλημμυρίζουν κάποια χωράφια. Ο επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, αλλά αναγνώρισε ότι αυτοί που ωφελούνται από την παρουσία των καστόρων δεν είναι πάντα οι ίδιοι με αυτούς που υφίστανται τα αρνητικά.

Πηγή: Lifo.gr, Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση