Έρευνα: Το 13% ζώων και φυτών μπορεί να εξαφανιστεί έως το τέλος του αιώνα

Περισσότερο από το ένα δέκατο των φυτικών και ζωικών ειδών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τη Γη μέχρι το τέλος του αιώνα αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, σημειώνει νέα έρευνα.

Η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε έναν επιταχυνόμενο κύμα εξαφανίσεων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα αρπακτικά χάνουν τη λεία τους, τα παράσιτα τους ξενιστές τους και η αύξηση της θερμοκρασίας διαταράσσει τη ζωή στη Γη, αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Από τα βατράχια των φύλλων μέχρι τους καρχαρίες, ο κίνδυνος εξαφάνισης των φυτών και των ζώων παρακολουθείται στον κόκκινο κατάλογο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης). Επί του παρόντος σε απειλή σύμφωνα με την εν λόγω λίστα βρίσκονται 150.388 είδη, ενώ 42.000 θα μπορούσαν να εξαφανιστούν συχνά λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης.

Ωστόσο, η νέα έρευνα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσει την κατάσταση στη Γη και να κατανοήσει την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η παγκόσμια θέρμανση και η αλλαγή χρήσης γης στη ζωή πάνω στον πλανήτη.

Οι ερευνητές λένε ότι το 6% των φυτών και των ζώων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050 με το ποσοστό να φτάνει στο 13% μέχρι το τέλος του αιώνα. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμούν ότι το 27% των φυτών και των ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2100.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση