Έριξε άγκυρα η «Αλκίππη», χωρίς καθαρισμό εδώ και έναν μήνα ο Θερμαϊκός

του Νίκου Αβουκάτου

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr κατέγραψε άσχημες εικόνες στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης: Δεκάδες πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα επέπλεαν στην... χιλιοταλαιπωρημένη θάλασσα της πόλης και εκατοντάδες περαστικοί αντίκρισαν ένα ακόμη αποκρουστικό θέαμα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Τα τελευταία χρόνια τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου είχε αναλάβει το γνωστό σκάφος συλλογής αποβλήτων, «Αλκίππη». Ωστόσο, στις 31 Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις των χορηγών με την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, με αποτέλεσμα το σκάφος να έχει ρίξει άγκυρα.

Για να διαπιστωθεί το μέγεθος της συνεισφοράς της «Αλκίππης» στον καθαρισμό του Κόλπου, από την 1η Απριλίου του 2016 έως και την 31η Μαρτίου εφέτος, περισυλλέχθηκε από την επιφάνεια της θάλασσας και παράκτιους χώρους ποσότητα απορριμμάτων ίση με 359 κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, τέσσερις εταιρείες της πόλης έχουν αποφασίσει να στηρίξουν εκ νέου οικονομικά αυτήν την προσπάθεια καθαρισμού, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει άλλες δύο.

Οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση